NVVK - Autonoom rijden en veiligheid


Een zelfrijdende auto, autonome auto, zelfsturende auto of robotauto is een voertuig dat wordt bestuurd door een automatische chauffeur die in staat is om de wagen met behulp van kunstmatige intelligentie van één punt naar een ander punt te brengen zonder menselijke tussenkomst.

Begin 21e eeuw werden technieken geïntroduceerd die stapsgewijs de bestuurder ondersteunen tijdens het rijden. Zo kwam de optie om de auto bij te laten sturen wanneer iemand onbewust buiten de lijnen dreigde te raken en de autopilot die de auto op de snelweg vanzelf binnen de lijnen houdt (lane centering). Dit kan gezien worden als de eerste stappen om de controle van de bestuurder over te nemen.

Om gegevens over de omgeving te verzamelen maakt de software van de auto gebruik van verschillende soorten informatie, zoals GPS en routenavigatie in combinatie met radar, lidar en sonar om de positie, snelheid en vorm van andere voertuigen, obstakels en voetgangers te bepalen.

(Semi-)zelfrijdende auto’s zijn wellicht veiliger, bijvoorbeeld om de auto binnen de lijnen te houden, maar sinds deze mogelijkheid bestaat blijkt dat de bestuurders hierdoor ook minder goed opletten of zelfs op hun mobiel zitten tijdens het rijden.

Een ander probleem is dat zelfrijdende auto’s nog lange tijd niet in staat zullen zijn om elk wegdek, chaotische situaties of met elk weertype kunnen rijden. De bestuurder zal het in bepaalde situaties over moeten nemen.
In de industrie is de stap naar autonoom rijden al gezet aangezien daar veelal in een geconditioneerde omgeving kan worden gereden met een lagere snelheid. Dit biedt voordelen maar ook hier zijn nog veel veiligheidsaspecten die goed geregeld dienen te worden.

De studiemiddag van regio Zuid-Nederland op 23 november 2023 biedt inzage in de voor,- en nadelen van autonoom rijden.

 

Datum en tijdstip:
2023-11-23T12:30:00 2023-11-23T17:00:00
Locatie:
Van der Valk
Adres:
Dokter Bloemenlaan 8
5022 KW Tilburg
Organisatie:
Aanmeldperiode:
2023-10-25T00:00:00 2023-11-23T00:00:00

Deelname is gratis voor NVVK leden. Niet leden zijn welkom tegen betaling van €35,00. U ontvangt hiervoor een factuur.*

*Als u zich aanmeldt en vervolgens zonder afmelding vooraf (minimaal 2 dagen van te voren) afwezig bent, worden de kosten aan u doorberekend. Geen handtekening op de presentielijst betekent een factuur!