NVVK - KennisLab Cybersecurity

Op 16 en 17 december organiseert het Wetenschappelijk Bureau van de NVVK opnieuw een KennisLab in Antropia in Driebergen. Middels KennisLabs wil de NVVK haar leden kennis laten maken met wetenschappers en hun onderzoek op een bepaald gebied en probeert zij een brug te slaan tussen wetenschap en de praktijk. Ditmaal begeven wij ons op het terrein van Cybersecurity.

Cybersecurity. Een term die wij regelmatig horen, maar wat behelst het feitelijk en waarom kan het relevant zijn voor veiligheidskundigen? Welk onderzoek voeren wetenschappers hiernaar uit en wat zijn hun bevindingen? Op deze en andere vragen proberen wij een antwoord te vinden in dit KennisLab.

Op maandagmorgen 16 december starten wij met dr. Wolter Pieters, universitair hoofddocent bij de TU Delft. Hij geeft een breed overzicht van het vakgebied en licht een aantal methoden toe, waarmee wij security risico’s in kaart kunnen brengen. Daarnaast vertelt hij over zijn eigen onderzoek op dit terrein.

Op maandagmiddag komt prof.dr. Michel van Eeten, hoogleraar Cybersecurity bij de TU Delft, spreken over zijn onderzoek. Michel heeft in diverse binnen- en buitenlandse projecten de impact van cybercrime (o.a. middels malware) onderzocht. Hij zal ingaan op hoe we in de praktijk maatregelen kiezen als we security proberen te verhogen en hoe meten we dan security?

Op dinsdagmorgen 17 december spreekt Johan de Wit, werkzaam bij Siemens en (buiten)promovendus bij de TU Delft, over OT (operational technology) – de besturingssystemen (zowel hard- als software) waarvan een groot deel van de industrie maar ook onze infrastructuren (bruggen, waterkeringen) afhankelijk zijn. De veiligheid van mensen, organisaties en de hedendaagse maatschappij is hecht verbonden met deze systemen. Diverse landen en industrieën hebben inmiddels kennis gemaakt met ontwrichtende OT-aanvallen.

Tot slot, op dinsdagmiddag spreekt dr. Marc Tuters van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het Internet is naast een belangrijke bron van vermaak en informatie, inmiddels ook een plek waar gestoorde lieden anoniem hun verwerpelijke ideeën en video’s verspreiden (o.a. de platforms 4chan en 8chan). Zij vormen een eigen en nieuwe bedreiging voor onze samenleving. Marc zal hierop dieper ingaan en op het onderzoek naar fake nieuws, dat de UvA onlangs voor het ministerie van Defensie heeft uitgevoerd.
Marc geeft zijn presentatie in het Engels.

 

Datum en tijdstip:
2019-12-16T09:00:00 2019-12-17T17:00:00
Locatie:
Antropia (goed bereikbaar met OV)
Adres:
Hoofdstraat 8
3972 LA Driebergen
Organisatie:
NVVK Hoofdbestuur
Aanmeldperiode:

De KennisLabs zijn uitsluitend toegankelijk voor NVVK-leden met een Hbo-opleiding (of hoger) en worden, zoals altijd, begeleid door dr. Frank Guldenmund en dr. Walter Zwaard.
De deelnamekosten zijn €325, inclusief koffie/thee, lunch en verfrissingen op beide dagen.
Let op, er is slechts ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

Annuleringsvoorwaarden:

- Bij schriftelijke annulering tot vier weken voor aanvang van het KennisLab worden reeds betaalde kosten (minus € 50,- administratiekosten) gecrediteerd. 
- Bij schriftelijke annulering tot twee weken voor aanvang bent u 50% van de kosten verschuldigd. 
- Daarna is geen annulering meer mogelijk en wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.