Rapport over veiligheid NPO gepresenteerd

Het onderzoek dat was ingesteld naar de misstanden en werkcultuur bij NPO is afgerond en gepresenteerd. Het rapport werd opgesteld naar aanleiding van interne signalen bij de publiek omroep van intimidatie en een onaangename werksfeer bij De Wereld Draait Door en NOS Studio Sport. 

rapportOGCO

Na de publicatie van de DWDD-kwestie in een artikel van de Volkskrant eind 2022 werd de onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) in het leven geroepen om helderheid te verkrijgen in de zaak.

Organisatiebreed onderzoek

De publicatie van het artikel in de Volkskrant in 2022 over de misstanden op de werkvloer rondom DWDD, zou een belangrijke aanleiding zijn geweest voor omroeppersoneel om uiteindelijk ook naar voren te komen met hun verhaal.

Zo kwamen er na verloop van tijd steeds meer meldingen binnen over vergelijkbare gevallen. Hierdoor besloot de onderzoekscommissie ook te kijken naar de werkomstandigheden bij NOS sport, NOS Nieuws en de talkshow Op1.

Zorgvuldige werkwijze

De in het leven geroepen Onderzoekscommissie is grootschalig onderzoek gaan doen binnen de omroep. Meer dan tweehonderd mensen zijn gehoord en een anonieme vragenlijst is door meer dan 2500 omroepmedewerkers ingevuld.

Aanvankelijk zou het rapport in de zomer gepresenteerd worden. Maar door de complexiteit van de kwestie en het verkrijgen van meer waardevolle informatie op latere datum, was er meer tijd nodig om tot een heldere conclusie te kunnen komen. Aldus de onderzoekscommissie onder leiding staat van Martin van Rijn.

Sterk signaal afgegeven naar omroepen

Met dit rapport wordt een sterk signaal gegeven naar alle andere omroepen. Ook zij zullen naar aanleiding van dit voorval kritischer moeten gaan kijken naar het behouden van een positieve werksfeer.

De inhoud van het rapport zal hierbij een belangrijke leidraad vormen in de vormgeving van een veilige en prettige werkomgeving.

Presentatie onderzoek

De commissie zegt geschrokken te zijn van de ernst van de gedragingen en het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen. Commissievoorzitter Van Rijn zei bij de presentatie: "Als drie van de vier respondenten aangeven daarmee te maken hebben gehad, dan is er écht wel wat aan de hand. Dus dat verdient serieuze aandacht". 

Lees het complete rapport Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. De zoekgemaakte verantwoordelijkheid'