AI maakt de wereld voorspelbaarder

Kunstmatige intelligentie komt op velen van ons nog over als een soort ondoorgrondelijke magie. Maar de toepassing van de digitalisering is in rap tempo onderweg. Google maps die al weet waar je reis naartoe gaat en je huiswerk laten maken door ChatGPT. Allemaal voorbeelden van hoe digitalisering nu al ingezet wordt.

Peter de Kock

Prof. dr. Peter de Kock voegt daar nog een methode aan toe die het werk van de veiligheidskundige ingrijpend zou kunnen beïnvloeden. Als filmmaker van huis uit, kwam De Kock terecht in de opsporing bij de politie. Deze combinatie leidde tot een manier om met scenario’s die voor films worden gebruikt crimineel gedrag te kunnen voorspellen. Dat klinkt als magie, maar blijkt verrassend logisch als De Kock het toelicht.

Data science

De hele wereld hangt aan elkaar van verhalen en de menselijke geschiedenis is gebaseerd op het vertellen van verhalen. En die verhalen, zo leert de filmindustrie, worden verteld aan de hand van twaalf scenario componenten. Door die vaste componenten van verhalen automatisch te structureren kun je ze met elkaar vergelijken.  

"Om bij te kunnen dragen aan een veiligere wereld,
moeten we die eerst begrijpen"

De Kock geeft als voorbeeld dat hij met zijn bedrijf Pandora Intelligence 13,5 miljoen processen verbaal uit België heeft vertaald naar 13,5 miljoen scenario componenten. “Wij kunnen als mens niet even snel door 13,5 miljoen processen verbaal heen lezen en daar ook nog een analyse op los laten. Ons zicht is beperkt – wij kijken door een rietje naar de wereld – en kan nooit alle relevante informatie uit de hele wereld bevatten of overzien. AI kan dat wel.” Door de gegevens die onder die scenario’s liggen vervolgens verder te analyseren, kom je terecht in de wereld van data science.

“De mens is heel slecht in dingen onthouden, daar zijn we niet op gebouwd.
Een computer kan dat wel.”

Je kunt eindeloos door analyseren op de variabelen die achter de scenario componenten zitten. Bijvoorbeeld: er is een aanslag gepleegd, daarbij is gebruik gemaakt van een middel. Dat kun je weer onderverdelen in een bom, een mes of een wapen. Dat wapen kan een pistool of revolver zijn. En zo kun je het ‘verhaal’ steeds verder detailleren. Dat leidt tot een datawolk die de complexiteit aangeeft van dit soort gebeurtenissen. Door dat te structureren (want alle datawolken hebben de dezelfde structuur), kun je de gegevens wel analyseren en met elkaar vergelijken. De Kock herhaalt: “Als mens kunnen we dat simpelweg niet. Maar met Kunstmatige Intelligentie kan dat wel.”

Passer en liniaal

Op dit moment wordt bijvoorbeeld bij een brand waarbij deeltjes vrijkomen, door analisten van de veiligheidsregio’s gebruik gemaakt van een kaart, het weerbericht, een liniaal en een passer om te berekenen hoe deze deeltjes zich over de omgeving zullen verspreiden. Dat hele proces kan door AI worden overgenomen op basis van beschikbare data. De gewonnen tijd en efficiency spreekt in dit voorbeeld voor zich. Bovendien, wanneer de windrichting veranderd, wordt dit gebied real time door AI aangepast.

"kennis uit het verleden"

 

"informatie van het heden”

+

“intelligence voor de toekomst"

 

Niet eng

De ontwikkeling rond digitalisering en AI wordt door velen gewantrouwd. Maar het verhaal van Peter de Kock geeft aan dat het ook ongekende mogelijkheden biedt die tijdwinst opleveren en veiligheid significant bevorderen.

Hoe dit ook toegepast kan worden in de veiligheidskunde vertelt hij tijdens het NVVK Veiligheidscongres in Rotterdam Ahoy.

 

PeterdeKock.jpg

Prof.dr. Peter de Kock

is Professor of practice Data science in Crime & Safety bij de Jheronimus Academy of Data Science (volgens de website doen zij ‘cool stuff that matters, with data’). Het JADS is een samenwerkingsverband tussen de TU Eindhoven en de Universiteit van Tilburg.

Daarnaast is hij Chief Imagination Officer at Pandora Intelligence, het bedrijf dat de Pandora Intelligence Engine ontwikkelde.

Meer informatie over het NVVK Veiligheidscongres