Volgens regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer zijn mannen de afgelopen jaren steeds banger geworden om in situaties terecht te komen waarin zij valselijk beschuldigd kunnen worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De uitspraak 'ik ga niet meer alleen met een vrouw in de lift', is kenmerkend voor die vrees volgens Hamer, die deze zorg signaleert in de aanstaande Publieksmonitor seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vrees gaat niet om de acties van vrouwen, maar om de angst om onterecht beschuldigd te worden.
Uitkomsten van de Publieksmonitor
Uit onderzoek blijkt dat in 2024 ruim 1,7 miljoen mensen van 16 jaar en ouder te maken kregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag – variërend van seksuele opmerkingen tot ongewenste aanrakingen. Hoewel slechts één op de tien mensen toegeeft zelf grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond, heeft 60 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen dergelijke ervaringen gehad. Dit contrast benadrukt dat veel Nederlanders niet stilstaan bij hun eigen gedrag, terwijl driekwart het belangrijk vindt om binnen de grenzen van een ander te blijven.
Verantwoordelijkheid en dialoog
Hamer benadrukt dat het terugdringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. 'Het gaat erom dat je bedenkt of wat je zegt en doet ook leuk is voor de ander. Luister naar elkaar en check bij twijfel', aldus Hamer. De regering lanceert daarom een campagne met de titel 'Wat vind jij? Tot waar is het leuk voor allebei?' om een open en constructieve dialoog te stimuleren en misverstanden te voorkomen.
Ook op het werk
De discussie over de balans tussen het bespreken van grensoverschrijdend gedrag en de angst voor valse beschuldigingen zet aan tot reflectie op hoe we elkaar met respect kunnen behandelen, zonder het contact of de spontaniteit volledig te vermijden. Omdat ongewenst of grensoverschrijdend gedrag zich ook in bedrijven voordoet, zal het punt van aandacht moeten blijven in OR- en arbobeleid, in toolboxmeetings en (vooral) in de dagelijkse omgang met onze collega's.
Bronnen: AD, overheidscampagne Met elkaar trekken we de grens
Zie ook eerder onderzoek van FNV over online grensoverschrijdend gedrag in werkomgevingen.