Werkgevers zijn nog te vaak nalatig als het gaat om risicobeperkende maatregelen voor het werken met gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Hierin staat onder andere dat de risico’s worden onderschat. Hierdoor lopen werknemers het risico op ernstige gezondheidsschade.
In het rapport blikt de Nederlandse Arbeidsinspectie terug op de uitvoering van het programma Blootstelling Gevaarlijke Stoffen in de periode 2020-2023. Dit programma heeft als doel om de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen terug te dringen.
Gevaar vaak onduidelijk
Dat het gevaar van een stof niet altijd duidelijk is, speelt hierin een rol. De stoffen zijn reukloos en onzichtbaar. Ook veroorzaken ze geen direct waarneembare gezondheidsschade. Het duurt vaak jaren voordat de gevolgen van schadelijke stoffen duidelijk worden.
Risico-inventarisatie en -evaluatie
De Nederlandse Arbeidsinspectie wijst erop dat werkgevers meer moeten doen. Om te beginnen moeten zij de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen inventariseren in een risico-inventarisatie en -evaluatie. Hierbij is het van belang dat zij ook de maatregelen en een bijbehorend plan van aanpak opnemen.
Arbeidshygiënische strategie
Ook benoemt de Nederlandse Arbeidsinspectie de arbeidshygiënische strategie als maatregel. Dit houdt in: éérst bronaanpak en pas andere maatregelen treffen als dit niet lukt. Nu doen werkgevers vaak nog te weinig om een alternatief te zoeken voor de stof. Terwijl er soms een prima alternatief bestaat.
Bron: Rendement