“Wees voorbereid op digitale dreigingen”

Cybersecurity cruciaal voor batterijsector

De opkomst van thuisbatterijen en grootschalige energieopslagsystemen brengt naast technologische kansen ook nieuwe risico’s met zich mee. Volgens cybersecurity-experts is het van essentieel belang dat de batterijsector zich bewust is van de kwetsbaarheid van digitale systemen die bij deze technologie horen.

Batterijen zijn steeds vaker gekoppeld aan energiemanagementsystemen (EMS), die data verzamelen over onder andere energieverbruik en aangesloten apparaten. Deze systemen kunnen echter doelwit worden van statelijke actoren of cybercriminelen. Internationale voorbeelden uit andere sectoren laten zien hoe diefstal van data of het inbouwen van digitale achterdeurtjes op termijn tot ernstige gevolgen kan leiden, zoals economische spionage of verstoring van vitale infrastructuur.

Strategische afhankelijkheid

Veel batterijproducten en bijbehorende software worden momenteel geproduceerd buiten Europa. Volgens experts ligt hier een risico, met name als het gaat om leveranciers uit geopolitiek gevoelige landen. Hoewel er op het eerste gezicht weinig aan de hand lijkt, kan ongemerkt informatie worden verzameld of zelfs controle worden verkregen over systemen die cruciaal zijn voor de energievoorziening.

Europese regels onderweg

De Europese Unie werkt intussen aan versterking van digitale weerbaarheid. De nieuwe NIS2-richtlijn verplicht organisaties in vitale sectoren tot strengere beveiligingsmaatregelen en meldingsplichten bij incidenten. Daarnaast is er de Cyber Resilience Act, die vanaf eind 2027 verplichtingen oplegt aan fabrikanten van digitale producten om hun systemen veilig te ontwerpen en te onderhouden gedurende de hele levensduur.

Waakzaamheid gevraagd

De waarschuwing van cybersecurityspecialisten is duidelijk: afhankelijkheid van buitenlandse technologie vereist extra waakzaamheid. De oproep aan de batterijsector is dan ook om actief te investeren in digitale veiligheid – niet alleen vanwege de regelgeving, maar ook vanwege het groeiende risico op verstoring door kwaadwillende partijen. In een wereld met toenemende geopolitieke spanningen en digitale dreigingen is cybersecurity geen luxe, maar noodzaak.

Bronnen: RDI en Solar Magazine

16 april 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
‘Wat als we weg moeten?’
Tunnelproblemen in Zeeland leggen kwetsbaarheid bloot