Iedereen is bekend met het begrip ‘burn-out’. Dat er vaak een burn-on aan vooraf gaat is minder bekend. Het is belangrijk om de signalen te herkennen om zo een burn-out te voorkomen.
Met mensen die lijden aan een burn-on lijkt op het eerste gezicht niks aan de hand. Dat maakt het volgens werkcoach Sandra Sanders lastig te herkennen. Ze functioneren prima, presteren uitstekend en zetten zich volledig in voor hun werk. Alles draait om hun werk. Daarvoor krijgen ze erkenning en waardering. Dit is over het algemeen erg belangrijk voor ze.
Op het randje
Wat aan de buitenkant te zien is, staat niet gelijk aan wat er zich aan de binnenkant afspeelt. Mensen met een burn-on balanceren continu op het randje. “Eén van mijn cliënten beschreef het als balanceren op de stoeprand. Over het algemeen lukte het haar om op de stoep te blijven, maar ze had altijd het gevoel dat ze er elk moment af kon vallen. Uiteindelijk is dat ook gebeurd”, illustreert Sanders.
Uitputting
Waar ze op het werk de schijn ophouden, lukt dit thuis minder goed. Er is een gevoel van uitputting. Eenmaal thuis is er vaak geen energie meer. Ook niet voor dingen waar iemand voorheen veel plezier aan beleefde. Terwijl deze activiteiten juist belangrijk zijn voor een goede werk-privébalans.
Tips
Sanders geeft tips hoe werkgevers hun werknemers kunnen ondersteunen.
- Zorg dat je de mensen kent. Neem bijvoorbeeld de tijd voor een kort, informeel praatje.
- Laat iemand weten dat de werkdruk te groot wordt? Verlaag dan niet alleen de werkdruk, maar kijk of er meer nodig is.
- Laat mensen die daar behoefte aan hebben, gebruik maken van coaching.
- Informeer je zelf en zorg dat je de signalen van een burn-on kent (en dus kunt herkennen).
Bron: RTV Noord