Verwarde personen en hun omgeving

Omwonenden van de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder maken zich grote zorgen over hun veiligheid. In een enquête waaraan ruim de helft van de direct omwonenden meedeed, melden ze een waslijst aan incidenten. Verschillende instanties doen onderzoek.

Uit de enquête blijkt dat vooral vrouwen en kinderen het slachtoffer zijn van ongewenst gedrag van verwarde personen in Den Dolder. In 2017 een zwangere vrouw bij de keel gegrepen. In 2022 is een 7-jarig meisje in de speeltuin benaderd door een vreemde die haar een kus vroeg in ruil voor snoep. En RTV Utrecht citeert nog een voorbeeld: "Kinderen werd gevraagd waar ze woonden door onbekenden in de speeltuin en op straat. Kinderen kregen verwarde verhalen te horen over bijvoorbeeld babylijkjes."

Unheimisch

Op 2 januari werd een 76-jarige bewoonster van Den Dolder doodgestoken door een patiënt van Fivoor. Op een andere afdeling van deze instelling verbleef ook Michael P. toen hij in 2017 Anne Faber verkrachtte en vermoordde.

Met de enquête en een begeleidende brandbrief aan de gemeente dringen de bewoners aan op een reeks veiligheidsmaatregelen. Driekwart van hen zegt voortdurend op z'n hoede te zijn en zich onveilig te voelen. Ook laten ouders hun kind minder vaak of minder vrij buitenspelen uit angst voor confrontaties.

Eisen bewoners

Om de veiligheid te herstellen, vragen de bewoners onder andere om het opheffen van een looproute door de wijk, een striktere verlofregeling voor patiënten, meer handhaving en cameratoezicht, en betere communicatie vanuit de instanties. De gemeenteraad van Zeist, waar Den Dolder onder valt, bespreekt de situatie op 11 maart. Fivoor heeft nog geen commentaar gegeven.

Onderzoek

Drie verschillende inspecties doen nu onderzoek naar o.a. de situatie in Den Dolder en de dodelijke steekpartij van een 11-jarig meisje in Nieuwegein. De afgelopen jaren zijn al meerdere (calamiteiten-)rapporten verschenen over ernstige incidenten waarbij mensen met verward of onbegrepen gedrag betrokken waren. De inspecties zeggen zich zorgen te maken. In het bredere onderzoek gaan ze de eerdere onderzoeken naast elkaar leggen en bekijken ze hoe zorgorganisaties, gemeenten, politie en justitie samenwerken.

Het onderzoek wordt gedaan door Toezicht Sociaal Domein (TSD), samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV). TSD is een samenwerkingsverband van vier inspecties en richt zich ook op zorg en ondersteuning door gemeenten aan hun inwoners.

Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft deze week besloten geen eigen onderzoek naar het voorval in januari te doen. "Wij begrijpen de maatschappelijke onrust onder de omwonenden van zorginstelling Fivoor in Den Dolder volledig", benadrukt voorzitter Chris van Dam. Burgemeester Joyce Langenacker van Zeist betreurt de keuze van de OvV. "Juist omdat veel inwoners zorgen hebben over hun veiligheid." 

In het verleden heeft de OvV al onderzoek gedaan naar zeven casussen van personen met een psychische aandoening en hun omgeving (Zorg voor veiligheid - Veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening en hun omgeving). En begin februari is de OvV gestart met een vervolgonderzoek. Dit onderzoek is nu in volle gang en richt zich op de afgestemde zorg en ondersteuning in de leefomgeving van ernstig psychisch kwetsbare personen, om hun eigen veiligheid en die van hun omgeving te verbeteren en gaat dus niet in op individuele gevallen.

Bronnen: NOS, OvV en RTV Utrecht  


 



21 februari 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Krapte verandert inhoud van het werk
Helft van werkgevers organiseert werk anders door personeelstekort