Vertraging bij oplevering spuisluizen Afsluitdijk na fataal duikongeluk

De spuisluizen op de Afsluitdijk worden een jaar later opgeleverd dan gepland, door aanpassingen aan de werkmethoden na een fataal duikongeluk. Dit meldde demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De duiker kwam om het leven tijdens werkzaamheden waarbij de damwanden werden schoongespoten ter voorbereiding van de storting van onderwaterbeton.

 De exacte oorzaak van het ongeval is nog onbekend en wordt nu onderzocht door het Openbaar Ministerie, dat een strafzaak voorbereidt tegen een aannemerscombinatie. Na het ongeluk lagen de werkzaamheden wekenlang stil en de Arbeidsinspectie eiste een veiligere, maar tijdrovendere aanpak. Hierdoor is de oplevering van de nieuwe spuisluizen verschoven van eind 2025 naar eind 2026. Dit betekent ook dat de renovatie van de oude spuisluizen later begint, om voldoende spuicapaciteit te behouden voor het IJsselmeer.

Duikers in later stadium

De aangepaste werkwijze houdt in dat de bouwkuipwanden langer worden schoongeschraapt met een kraan, een proces dat meer tijd kost dan het gebruik van een hogedrukspuit. Duikers worden nu pas in een laat stadium ingezet voor de laatste schoonmaak en inspectie van de damwanden. Deze inspectie is grotendeels op de tast vanwege het troebele water en blijft risicovol.

Inzet van drones onderzoeken

Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheden van drones voor visuele inspecties onder water, met de hoop dat deze technologie in de toekomst ook andere taken kan overnemen. De inzet van drones zou duikwerkzaamheden kunnen verminderen en daarmee de veiligheid verhogen.

Bron: Cobouw


27 juni 2024
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Druk op huisartsenzorg door wachttijden in de ggz