Vakbonden eisen actie voor sociale veiligheid aan TU Delft

De vakbonden CNV, FNV, AOb en FBZ hebben verontwaardigd gereageerd op de situatie rond sociale veiligheid bij TU Delft. De problemen waren al langer bekend. Nu blijkt dat leden van het College van Bestuur en de Raad van Toezicht betrokken zijn bij de onveilige cultuur, betwijfelen de bonden of het huidige plan van aanpak kans van slagen heeft.

De vakbonden eisen dat slachtoffers snel weten waar ze terecht kunnen, hoe hun schade gecompenseerd wordt en hoe verdere schade wordt voorkomen.

Veel slachtoffers

Dat de sociale veiligheid aan de TU Delft onvoldoende is en dat er veel slachtoffers zijn, is al maanden duidelijk. De Inspectie van Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie bevestigden dit recent in rapportages. FNV-bestuurder Bernard Koekoek stelt: “Er gaat véél mis in de aanpak van sociale veiligheid, op vrijwel alle universiteiten van Nederland, maar zelfs in die context toont TU Delft zich het slechtste jongetje van de klas.”

Reactie bonden

Eerder hebben de vakbonden in een brief aan het College van Bestuur hun bezorgdheid uitgesproken en gewezen op gebreken in het huidige plan van aanpak. Een recent artikel in het AD heeft veel beroering veroorzaakt onder medewerkers en studenten, wat resulteerde in een stroom van nieuwe meldingen en vragen.

De bonden dringen daarom aan op een grondige en inhoudelijke reactie van het College van Bestuur én de Raad van Toezicht. Gebeurt dit niet, dan vrezen de bonden een gebrek aan vertrouwen bij het personeel in een verbetering van de situatie.

Bron: FNV.


18 juni 2024
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Vacature Hoofdredacteur Tijdschrift voor toegepaste Arbowetenschap