Tweede Kamer steunt herinvoering alcoholslot

Alcoholslot kan terugkeren na nooit helemaal te zijn weggeweest

Op 4 maart 2025 hebben nagenoeg alle politieke partijen in de Tweede Kamer ingestemd met een motie van VVD-kamerlid Veltman om het alcoholslot opnieuw in te voeren. Het toestel, een in een auto of vrachtwagen ingebouwde startonderbreker die vóór het starten en eventueel tijdens een rit een blaastest door de bestuurder vergt, was ooit succesvol als verplichte preventieve maatregel voor herhaalde overtreders. Het apparaat maakt grote kans op een rentree.

Enquête

Een meerderheid van de Nederlanders wil strengere maatregelen tegen alcoholgebruik in het verkeer. Uit een enquête van Ipsos I&O, uitgevoerd in opdracht van Fonds Slachtofferhulp, bleek vorige maand dat 84 procent de invoering van een alcoholslot voor veelplegers steunt. De enquête, uitgevoerd onder ruim 2100 Nederlanders, toont brede steun voor een alcoholslot bij veelplegers, maar minder steun (43 procent) voor toepassing bij eerste overtredingen.

Alcohol volledig verbieden

Bijna 75 procent van de ondervraagden vindt dat alcoholgebruik volledig verboden moet worden voor bestuurders van auto's, motoren en fatbikes. Momenteel is beperkte alcoholconsumptie, tot ongeveer twee glazen, nog toegestaan.

Alcoholslot ooit afgeschaft, nu verbeterd

Het alcoholslot werd in Nederland in 2016 afgeschaft vanwege praktische en financiële bezwaren. De technologie is sindsdien verbeterd, waardoor een nieuwe invoering haalbaar is. Fonds Slachtofferhulp riep vorig maand de Tweede Kamer op snel actie te ondernemen, wat nu dus is gebeurd.

Ook vrijwillig en privaat toegepast

Het alcoholslot is nooit helemaal weggeweest, want het wordt ook in voertuigen ingebouwd op verzoek van probleemgebruikers, hun dierbaren of hun werkgever. Bij transportbedrijven is het toegepast in vrachtwagens en het wordt in high-riskomgevingen gekoppeld met machines en ingebouwd in toegangs-tourniquets of (interne) transportmiddelen.

Bronnen: NOS, NOS over enquête, Dräger.

6 maart 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Noodzakelijke technologische doorbraken in de zorg gaan te moeizaam
NEN werkgroep 'AI in de zorg & medische hulpmiddelen' zet druk