In een recente uitspraak heeft de kantonrechter geoordeeld dat een werkgever onzorgvuldig heeft gehandeld bij het ontslag van een werknemer, en daardoor alsnog moet betalen voor de schade die hij heeft aangericht. Het betrof een ontslag wegens vermeend disfunctioneren, maar de werkgever had onvoldoende onderzoek gedaan naar de oorzaak van het gedrag van de werknemer. De rechter noemde het "slordig en onzorgvuldig werkgeverschap".
Deze zaak speelde zich af bij een bedrijf waar een werknemer al geruime tijd met plezier werkte, totdat zich gedragsveranderingen voordeden. De werkgever concludeerde al snel dat de werknemer ongeschikt was geworden voor zijn functie en stuurde aan op ontslag. Maar uit de uitspraak blijkt dat er veel signalen waren die aanleiding hadden moeten geven tot nader onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid of privéproblematiek. Dat is nagelaten.
Volgens de rechter mag van een goede werkgever worden verwacht dat hij bij afwijkend gedrag van een medewerker eerst nagaat wat er werkelijk aan de hand is. Een gesprek voeren, eventueel met bedrijfsmaatschappelijk werk of een bedrijfsarts, hoort daarbij. "Zonder die zorgvuldigheid is er geen sprake van goed werkgeverschap," aldus de kantonrechter. Omdat het ontslag gebaseerd was op onvolledig en eenzijdig onderzoek, moest de werkgever een billijke vergoeding betalen van € 20.000.
De uitspraak benadrukt het belang van zorgvuldig handelen bij personele kwesties, zeker als er sprake is van gedragsverandering of mogelijke psychische klachten. Het is niet voldoende om alleen op productiviteit of houding te sturen; werkgevers hebben ook een zorgplicht. Die reikt verder dan enkel zakelijk belang en moet recht doen aan de menselijke maat.
De uitspraak sluit aan bij bredere ontwikkelingen in het arbeidsrecht, waarbij niet alleen de juridische juistheid maar ook de redelijkheid en billijkheid van besluiten zwaar wegen. Een goed functionerend verzuim- en gespreksbeleid, waarin gedrag, welbevinden en prestaties bespreekbaar zijn, is daarbij essentieel. Het voorkomt niet alleen juridische procedures, maar draagt bij aan duurzaam werkklimaat en fatsoenlijke arbeidsverhoudingen.
Bron: Personeelsnet