Scheepsramp op de Noordzee

Veiligheidsrisico's onder de loep terwijl onderzoek nog moet beginnen

Update 12 maart

De lading van de Portugese containerfeeder Solong bevatte volgens de eigenaren geen natriumcyanide, er waren slechts vier lege containers aan boord die de chemicaliën eerder wel hebben bevat. Ook worden eerdere berichten over het zinken van een of beide schepen tegengesproken. Voorts is de kapitein van de Solong gearresteerd op verdenking van grove nalatigheid en dood door schuld in verband met het (vermoede) slachtoffer. Eén opvarende werd nog vermist; de Britse kustwacht heeft de zoektocht inmiddels gestaakt.

De Britse autoriteiten hebben een veiligheidszone rond de plaats van de aanvaring ingesteld.

De berging van de tanker Stena Immaculate zal worden uitgevoerd door Boskalis. De tanker wordt eerst gekoeld om het brand- en explosiegevaar te reduceren en zal dan waarschijnlijk worden leeggepompt, aldus Peter Berdwoski van Boskalis. Op NPO Radio 1 meldt Berdowski dat er voorlopig geen helikopters in de buurt van het schip komen.

Op maandagochtend 10 maart 2025 ramde containerschip Solong de voor de Britse kust nabij Hull ten anker liggende tanker Stena Immaculate, waardoor beide schepen in brand vlogen en brandstof begon weg te lekken. Milieuorganisaties vrezen een ramp voor het zeeleven vanwege de ca. 50.000 ton loodhoudende kerosine in de tanker en de containers met natriumcyanide aan boord van het containerschip. Een woordvoerder van premier Starmer omschreef het incident als een 'extreem zorgelijk'. De exacte oorzaak blijft nog onduidelijk. 37 opvarenden zijn geëvacueerd, de brand is op 11 maart geblust en berger Boskalis is gevraagd de berging van de tanker ter hand te nemen.

Veiligheid onder druk

Scheepvaartexperts signaleren dat de toenemende drukte op de Noordzee de veiligheid ernstig onder druk zet. Sinds 2019 is dit incident alweer het zevende waarbij een schip in de problemen kwam. Ondanks moderne navigatiesystemen zoals GPS, radar en AIS lijkt de effectiviteit van de huidige veiligheidsmaatregelen – waaronder de dubbele wand van de tanker – te falen. Bovendien wijst de Onderzoeksraad Voor Veiligheid erop dat de overheid met verouderde risicomodellen werkt, terwijl de toename in scheepvaart en incidenten nieuwe, striktere veiligheidsnormen vereist.

Milieu- en natuurrisico's

Kerosine verdampt snel, in tegenstelling tot zwaardere fracties en de (stook)olie die schepen zelf als brandstof gebruiken. Toch is er reden voor milieuzorgen: kerosine bevat lood (een resthoeveelheid afkomstig uit de ruwe olie die als grondstof werd gebruikt bij de raffinage), wat in zee schadelijk kan zijn voor de natuur. Daarnaast vervoert het andere betrokken schip, de Solong, containers met natriumcyanide (een zeer giftige en milieuschadelijke stof die wordt toegepast bij oppervlaktebehandelingen van metaal en als werkzaam bestanddeel in bepaalde insecticiden). De LC50 (concentratie waarbij 50% van de blootgestelde organismen sterft) is voor vis ca. 0,057 mg/l. Voorts kan lekkende stookolie leiden tot vervuiling van zeezoogdieren en vogels lopen risico door vervuiling zeker als deze de kust bereikt.

Direct risico voor mensen

De MSDS van natriumcyanide vermeldt dat de stof bestaat uit sterk hygroscopische witte kristallen. Het is al in lage concentraties zeer giftig, corrosief en veroorzaakt ook langetermijn gezondheidsschade. Het ruikt naar bittere amandelen. In contact met zuur (of aangezuurd water) ontstaat het extreem giftige blauwzuurgas, een risico waar hulpdiensten en bergingspersoneel op bedacht zal moeten zijn.

Een oproep tot strengere maatregelen

Met de recente incidenten wordt de vraag gesteld of de huidige veiligheidsmaatregelen voldoende zijn. Scheepvaartexperts en betrokken instanties pleiten voor een herziening van de risicomodellen en een versterkte bewaking, zodat de groeiende drukte op de Noordzee niet leidt tot grotere rampen voor de scheepvaart en de natuur. Vele deskundigen zijn verbijsterd over de ramp.

Bronnen: Schuttevaer, NOS, BNR.

Zie voor alle AIS-data van vaartuigen, hun eigenschappen en vaarbewegingen: marinetraffic.com



11 maart 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Pilot met vogelgriepvaccin van start: ‘van ruimen naar beschermen’
Eerste test op commercieel pluimveebedrijf