In een tijd waarin digitale aanvallen steeds complexer en talrijker zijn, benadrukt de PO-Raad het belang van samen optrekken. In het artikel “Krachten bundelen om van en met elkaar te leren” pleiten zij voor intensieve samenwerking tussen schoolbesturen, onderwijsraden en ICT-specialisten rondom digitale veiligheid.
Nestas-scholenorganisatie uit de regio Dordrecht laat zien hoe dat werkt. Via KIEN, een ICT-coöperatie waarin meerdere schoolbesturen samenwerken, wordt niet alleen gedeeld in inkoop en expertise, maar ook in cybersecurity en informatiebeveiliging. “We bundelen krachten om een ingewikkeld vraagstuk professioneel te organiseren,” aldus Frank Tigges, bestuursvoorzitter van KIEN.
Belangrijk is dat scholen gezamenlijk werken aan het voldoen aan het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy (IBP). Binnen KIEN wordt kennis gewisseld, worden structurele updates gepland en protocollen beheerd, ondersteund door een CERT-team. Zo wordt IBP niet alleen voorbereid, maar actief in praktijk gebracht.
Deze aanpak biedt duidelijke voordelen:
- Je krijgt toegang tot gespecialiseerde kennis zonder zelf alle experts in huis te moeten halen.
- Scholen versterken elkaar door gezamenlijke risico-inventarisatie en compliance.
- Beveiliging wordt routine, net als “water uit de kraan” — betrouwbaar en vanzelfsprekend.
Digitale weerbaarheid
De principes zijn breed toepasbaar: van bedrijven tot overheden, iedereen kan voordeel hebben bij samenhang in cybersecurity. Door kennis te delen, gezamenlijk in te kopen en protocollen te harmoniseren, wordt de gezamenlijke verantwoordelijkheid benadrukt, wat op termijn zou moeten leiden tot een duurzame digitale weerbaarheid.
Bron: PO-raad