Vorig jaar kwamen bij 43 stalbranden ruim 62.000 dieren om, 25.000 meer dan in 2023. Dat blijkt uit de jaarlijkse Risicomonitor Stalbranden van het Verbond van Verzekeraars die is gepubliceerd. In 2024 was het aantal stalbranden weliswaar gelijk aan het jaar ervoor, namelijk 43. Het aantal omgekomen dieren is helaas fors hoger dan in 2023. Van 37.305 dieren in 2023 naar 62.790 dieren in 2024. Dat verschil zit vooral in een stijging van het aantal door pluimvee.
Cijfers
In 2023 waren nog 12.752 varkens slachtoffer van brand, in 2024 waren dat er 'slechts' 8.535. Bij pluimvee is het tegenovergestelde het geval: van 24.000 in 2023 naar 54.000 in 2024. Maar in 2022 was dat aantal nog vele malen hoger, namelijk 128.000. Opvallend is dat bij pluimvee afgeronde aantallen worden vermeld.
In de digitale en interactieve Risicomonitor zijn alle cijfers, kansen per diersoort, type bedrijf, provincie, oorzaak, jaar en nog veel meer in te zien.
Oorzaken
Net als voorgaande jaren zijn de belangrijkste oorzaken van brand falende elektra en werkzaamheden. In bijna de helft van de gevallen is de oorzaak onbekend, omdat de stal zodanig is beschadigd dat de precieze oorzaak niet meer te achterhalen valt. Meer veiligheid is nodig om stalbranden te voorkomen. Zo moet er haast worden gemaakt met de wettelijk verplichte elektra- en brandveiligheidskeuring. Dat kan toekomstige branden voorkomen, zegt het Verbond van Verzekeraars.
LTO
Dirk Bruins, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland: “Stalbranden willen we vanzelfsprekend tot een minimum terugbrengen. Veehouders nemen daarom hun verantwoordelijkheid om de brandveiligheid te optimaliseren. Logisch ook, want zo’n brand is vreselijk voor dier, ondernemer en omgeving. Hoewel er de afgelopen jaren veel is verbeterd, zien we dit helaas in de cijfers nog niet terug. Daar blijven we ons voor inzetten.”
Verbond van Verzekeraars
De resultaten ui de risicomonitor zijn reden genoeg om haast te maken met de stappen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) eerder heeft voorgesteld volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. “Die stappen zijn in 2021 voorgesteld, we zijn nu ruim vier jaar verder. We roepen de overheid op vaart te maken met de invoering van de wettelijke verplichte elektrakeuring. Daarnaast zijn we ook voorstander van een snelle invoering van de wettelijke verplichte brandveiligheidskeuring. … Anders raakt het overheidsdoel voor 2026 – een halvering van het aantal dodelijke stalbranden en dierlijke slachtoffers – uit beeld”, aldus Weurding.
Onderzoeksraad
De OvV heeft na de afronding van het onderzoek in 2021, waarbij aanbevelingen zijn gedaan om het aantal stalbranden te verlagen in 2023 al aangedrongen op haast met de uitvoering van de aanbevelingen. De onderzoeksraad vond het in 2023 een goede ontwikkeling dat het ministerie van LNV een sturende rol op zich had genomen in de aanpak van de stalbranden. Dit leverde volgens de OvV echter nog (te) weinig concrete resultaten op.
Een zoektocht op de website van het ministerie van LNV levert slechts resultaten op tot 2023. Sindsdien is er kennelijk geen actie, wetsvoorstel of ander initiatief te melden.
Bronnen: Bond van Verzekeraars, LTO en OvV