Regels voor werk door minderjarigen aangescherpt

De regels voor kinderarbeid worden geüpdatet en aangescherpt, om kinderen meer mogelijkheden te bieden voor bijbanen en vakantiewerk. De voorwaarden voor werken in de horeca worden juist strenger. De internetconsultatie is vanaf 12 juni geopend.

De aanpassingen hebben invloed op kinderen van 13 tot 15 jaar. Zo mogen 13- en 14-jarigen binnenkort onder strikte voorwaarden op zondag werken. Ze mogen tot 20.00 uur werken op niet-schooldagen en tijdens vakanties, in plaats van tot 19.00 uur. Dit geldt ook voor 15-jarigen op niet-schooldagen. Tijdens vakanties en op zondag mochten zij al tot 21.00 uur werken. Bij het opstellen van deze regels, is erop gelet dat zij voldoende tijd overhouden voor sociale activiteiten en school.

Strengere regels horeca

De regels voor minderjarigen in de horeca worden strenger. Het nieuwe voorstel verbiedt kinderen jonger dan 16 jaar om te werken in ruimtes waar alcohol wordt of kan worden geschonken. Ze mogen alleen nog werken in afgeschermde ruimtes waar klanten niet kunnen komen. Dit moet voorkomen dat ze blootgesteld worden aan mogelijk agressief, intimiderend of gewelddadig gedrag.

Er blijft een uitzondering bestaan voor 14- en 15-jarigen die een formele stage volgen voor hun vmbo-opleiding. Voor hen gelden tijdens hun stage andere regels dan bij regulier werk.

Veiliger en beter gereguleerd

Met deze aangescherpte regels streeft de overheid ernaar werk voor minderjarigen veiliger en beter gereguleerd te maken. De internetconsultatie biedt iedereen de mogelijkheid om mee te denken en feedback te geven op de voorgestelde aanpassingen.

Bron: Rijksoverheid

 


19 juni 2024
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Vakbonden eisen actie voor sociale veiligheid aan TU Delft