Primeur met afstandbestuurde auto's in België

Deelauto's in Antwerps havengebied bestuurd vanuit Berlijn

In de Antwerpse haven rijden sinds 11 februari 2025 twee deelauto’s rond die op afstand bestuurd worden vanuit Berlijn. Het proefproject, dat plaatsvindt in een afgebakende zone, is een samenwerking tussen deelwagenbedrijf Poppy Mobility (met technische partners) en sleepdienstbedrijf Boluda. Werknemers van Boluda kunnen via een app een auto oproepen die hen zonder fysieke chauffeur komt ophalen.

Gebruiksprocedure

Hoewel de auto op afstand wordt bestuurd, moet de werknemer na het ophalen zelf de besturing (kunnen) overnemen, omdat de Belgische wetgeving nog niet toestaat dat een voertuig volledig zonder chauffeur personen vervoert. Na de rit neemt de externe bestuurder de controle opnieuw over en rijdt de auto naar de volgende klant.

Antwerpen testlocatie

De bestuurder, bij dit project in een teledrive-station te Berlijn, heeft via camera’s een compleet overzicht van de omgeving van de auto. Ook kan de bestuurder communiceren met inzittenden. In deze testfase zit er voor de veiligheid tijdens de bemande ritten nog een persoon achter het stuur, maar die bestuurt de wagen niet actief. De haven van Antwerpen-Brugge fungeert als testlocatie vanwege haar rol als innovatief centrum, waar technologieën zoals autonome scheepvaart en drones eerder werden gelanceerd. Jacques Vandermeiren, CEO van de haven, benadrukt de strategische waarde: 'De haven wil een regelgevend testplatform zijn waar nieuwe technologieën hun betrouwbaarheid en potentieel kunnen bewijzen.'

Gefaseerde aanpak en volgende stappen

Tijdens fase 1 opereren twee voertuigen op een vast traject aan de rechteroever van de haven, met een veiligheidsbestuurder aan boord. In fase 2, die de komende maanden beslaat, zal het traject worden uitgebreid naar de linkeroever. Fase 3 wordt verwacht eind 2025, wanneer volledige inzet in de hele haven zonder routebeperkingen of veiligheidspersoneel in de auto zal plaatsvinden. Voor 2026 hoopt Poppy het systeem in heel Antwerpen te commercialiseren, inclusief de binnenstad. Om dit te realiseren werken de partners nauw samen met de Belgische autoriteiten aan een wettelijk kader.

Toekomstplannen

Schepen Koen Kennis en havenschepen Johan Klaps zien veel voordelen in dit systeem, zoals efficiënter en ecologischer transport en een betere benutting van deelauto’s. Volgens Klaps kan dit leiden tot minder voertuigen en lagere kosten, wat goed is voor zowel de economie als het milieu. De technische partners van Poppy, teledrive-aanbieders Vay en Ush hopen dat op afstand bestuurde auto’s een nieuwe standaard worden in de Europese mobiliteit.

Bronnen: VRT, Vay

13 februari 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Stillegging bij arbeidsuitbuiting
Arbeidsinspectie krijgt meer mogelijkheden