Pilot met vogelgriepvaccin van start: ‘van ruimen naar beschermen’

Eerste test op commercieel pluimveebedrijf

Vandaag start een pilot met een vaccin tegen vogelgriep op een commercieel pluimveebedrijf in Nederland. Na een succesvolle veldproef vorig jaar, worden nu hennen gevaccineerd die eieren produceren voor de Nederlandse markt. Dit is een belangrijke stap, aangezien vaccinatie nog steeds handelsbeperkingen met zich meebrengt.

Minder ruimingen, meer bescherming

Minister Wiersma (BBB) en de pluimveesector hebben hoge verwachtingen van de pilot. 'Tot voor kort was ruimen de norm, nu gaan we de dieren beschermen', zegt Kees de Jong, vicevoorzitter van Avined, aanspreekpunt voor de pluimvee- en eiersector. Hij benadrukt de emotionele en financiële impact van het ruimen van zieke dieren. Hoewel vogelgriep niet volledig uit te bannen is, hoopt de sector de ziekte beter beheersbaar te maken.

Voedselveiligheid en handel

De pilot, die twee jaar duurt, test niet alleen de effectiviteit van het vaccin, maar ook de reactie van internationale markten. Voorlopig mogen de eieren niet geëxporteerd worden, omdat sommige landen vaccinatie als handelsbelemmering zien. De sector werkt samen met het ministerie om deze obstakels te overwinnen.

Versnelde invoering mogelijk

De pilot vindt plaats op één pluimveebedrijf, maar mogelijk sluiten meer bedrijven zich aan. De Jong sluit niet uit dat, bij een nieuwe grote uitbraak, de vaccinatie versneld op grotere schaal wordt ingezet. 'We zetten echt een knop om: van afmaken bij ziekte naar behoeden voor ziekte.'

Weerstand tegen vaccinatie

Deskundigen zoals viroloog Marion Koopmans gaan ervan uit dat vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep heeft geen gevolgen heeft voor de voedselveiligheid. Vaccinatietegenstanders wijzen op de mogelijkheid dat het vogelgriepvirus 'stil' zou kunnen circuleren binnen een gevaccineerde populatie. Uiteraard is die vraag onderdeel van de veldproef, die zowel de veiligheid als de effectiviteit van vaccinatie moet bewijzen.

Volksgezondheid en arbeidsrisico

Het vogelgriepvirus, en met name de hoog-pathologische variant van H5N1 maakt onder pluimvee vele slachtoffers, mede door de preventieve ruimingen die uitbreiding voorkomen. De vrees voor zoönose (besmetting van dier op mens) van eventuele nieuwe varianten is reëel en leidt tot strenge maatregelen bij werknemers in de sector en bij destructiebedrijven. Diervaccinatie zal naar verwachting de risico's sterk reduceren. De hoop is dat vogelgriepuitbraken, ruimingen, volksgezondheidsrisico's en ook de hiermee samenhangende arbeidsrisico's in de pluimveesector ooit worden uitgebannen.

Bronnen: NOS, NPO Radio 1 (audiofragment)

10 maart 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Arbo aan boord vissersschepen blijft aandachtspunt
ILT: naleving arbeidsomstandigheden vissersvaartuigen kan beter