Onderzoek naar uitbuiting op riviercruises

De internationale actieweek van Aquapol werd dit jaar benut voor grootschalige controles op riviercruiseschepen. De controles op zeven riviercruiseschepen waren gericht op mogelijke signalen van arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling op deze binnenvaartschepen.

De uitvoering van de controles lag in handen van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX), de Zeehavenpolitie Rotterdam, de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze organisaties sloegen begin dit jaar de handen ineen. Gezamenlijk hebben ze beter zicht op de partijen die in de binnenvaart actief zijn en kunnen ze sneller inspringen op signalen van uitbuiting en misbruik van documenten.

Illegale werknemers

De controles richtten zich zowel op nautisch als hotel- en cateringpersoneel. In totaal troffen de controleurs tien illegale werknemers aan. Hun tewerkstelling was verlopen of zij hadden niet de juiste werkvisa. Zij moesten direct hun werk neerleggen. Dat betekende dat sommige schepen niet verder konden varen totdat gekwalificeerd personeel was gevonden.

Veiligheidsinbreuken

Vanwege mogelijke overtredingen van de Wet Minimumloon, minimumvakantietoeslag en de Arbeidstijdenwet worden twee ondernemingen en een betrokken uitzendbureau nader onderzocht. Daarnaast is een boeterapport opgemaakt voor een verlopen meetbrief. ILT constateerde 43 veiligheidsinbreuken op de betrokken schepen. De schippers kregen hiervoor een waarschuwing en ILT controleert deze schepen later opnieuw.

Internationale samenwerking

Aquapol is een Europese associatie van politieorganisaties die zich bezighoudt met veiligheid en handhaving op het water. Er is een nauwe samenwerking met de European Labour Authority (ELA). Bij de controles sloten ook Belgische en Duitse collega’s aan om kennis en expertise uit te wisselen. Dit internationale optreden vergroot de slagkracht en helpt bij het waarborgen van eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden in de binnenvaart. 

Bron: Rotterdam Vandaag & Morgen

8 november 2024
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Cybersecuritybeeld 2024
digitale dreiging voor Nederland