Onderzoek naar mensensmokkel leidt tot doorzoekingen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in juni invallen gedaan in Tilburg, Oss en Maastricht in het kader van een onderzoek naar mensensmokkel. In Tilburg werd een woning doorzocht, waarbij administratie en digitale gegevensdragers in beslag zijn genomen. Ook is een auto geconfisqueerd. De bewoner van de woning wordt verdacht van mensensmokkel.

De andere doorzochte locaties zijn panden waar bouwactiviteiten plaatsvonden. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket (OM). De verdachte zou meerdere mannen uit Moldavië naar Nederland halen, hen onderdak bieden en illegaal laten werken voor zijn klusbedrijf.

Illegale tewerkstelling vastgesteld

Het onderzoek volgt op inspecties door de Nederlandse Arbeidsinspectie en de gemeente Tilburg in 2021. Tijdens deze controles werd namelijk illegale tewerkstelling vastgesteld. Het is in Nederland verboden om mensen van buiten de Europese Economische Ruimte zonder vergunning te laten werken. Werkgevers riskeren hoge boetes en andere maatregelen als zij zich niet aan deze wet houden.

Crimineel netwerk

Uit het onderzoek blijkt dat er mogelijk sprake is van een crimineel netwerk dat mensen naar Nederland haalt en illegaal laat werken. De Nederlandse Arbeidsinspectie benadrukt dat zowel werkgevers als particulieren zich bewust moeten zijn van deze illegale praktijken. Zij zijn namelijk ook strafbaar als ze illegale werknemers inschakelen.

Bron: NederlandseArbeidsinspectie

 

8 juli 2024
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Arbeidsinspectie onderzoekt veilig gebruik van schoonmaakmiddelen