NLA tikt pakketdiensten op de vingers

fysieke belasting werknemers moet omlaag

Te zwaar tillen, veel bukken, hoog en diep reiken, een te hoog werktempo. En dat alles zonder hulpmiddelen. Uit inspecties van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat de fysieke belasting van werknemers in de depots van pakketdiensten te hoog is. Door een verkeerde werkhouding liggen lichamelijk overbelasting en gezondheidsschade op de loer. De Arbeidsinspectie eist maatregelen van de pakketdiensten.

De inspecties vonden plaats in 35 depots bij de 6 grootste pakketdiensten. Er werd vooral gelet op de fysieke belasting tijdens handmatige pakketverwerking. 

De uitkomst: alle diensten moeten op korte termijn tijdelijke en op lange termijn structurele aanpassingen doorvoeren om de lichamelijke belasting te verminderen.

De Arbeidsinspectie eist van de volledige sector een totaalpakket aan verbeteringen. Het gaat dan onder meer om:

  • betere ergonomische inrichting
  • gebruik van hulpmiddelen voor o.a. tillen, lossen en laden
  • afspraken over maximale vulhoogte van karren
  • maximale gewichten van pakketten
  • herkenbaarheid van gewichtsklassen
  • taakroulatie
  • training op gezonde werkwijzen

Samen oppakken

Pakketdiensten staan allemaal voor dezelfde uitdaging. De Arbeidsinspectie stelt dat het goed is als de bedrijven een gezamenlijke aanpak voor veilig en gezond werk tot stand brengen en dit bijvoorbeeld in een arbocatalogus tot norm maken. De Arbowet geeft via de arbocatalogus werkgevers en werknemers ruimte om zelf invulling te geven aan hoe ze binnen hun branche aan de wet willen voldoen. Hierdoor kunnen ze rekening houden met de branchespecifieke kenmerken. De Arbeidsinspectie gaat hierover in gesprek met de betrokken pakketdiensten.

Volgend jaar kunnen de bedrijven opnieuw inspecties verwachten. Volgens de Arbowet moeten werkgevers namelijk zoveel mogelijk doen om (over)belasting te voorkomen of beperken.

Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie

22 oktober 2024
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Steeds vaker wateroverlast
onderzoek naar de veiligheidsrisico’s