Het Belgische gevangeniswezen gaat extra maatregelen treffen om de veiligheid van gevangenismedewerkers te verbeteren. Dit nieuws volgt na een zeer ernstig incident op 2 september in de gevangenis van Antwerpen. Een gedetineerde probeerde een maatschappelijk werkster te verkrachten. Het slachtoffer drukte op de alarmknop onder de tafel, maar die bleek niet te werken.
Na de aanval bleek dat verschillende veiligheidssystemen niet naar behoren of zelfs helemaal niet werkten. Zo had het slachtoffer ook een mobiel alarm bij zich, dat ze verschillende keren indrukte. De noodknop moet drie seconden ingedrukt blijven, maar door de agressieve houding van de gedetineerde lukte dat niet. Ook de dodemansfunctie van dit alarmsysteem werkte niet naar behoren.
Wekelijkse controle
Voorheen werden alleen de alarmsystemen in de gang (zoals het brandalarm) elke maand gecontroleerd. De alarmknoppen in de spreeklokalen – waar het incident plaatsvond – werden helemaal niet gecontroleerd. Voortaan gebeurt dit wekelijks. De spreeklokalen zijn vooral voor gesprekken met maatschappelijk werkers en advocaten.
Debriefing en veiligheidsscreening
"Na het incident kwam er een debriefing en een veiligheidsscreening, waarbij alle alarmsystemen zijn getest", vertelt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen. "Er komen nu nieuwe procedures en maatregelen aan."
Overvolle gevangenissen
An Janssens, directrice van de gevangenis in Antwerpen, zegt dat ze "niet bang is om de hand in eigen boezem te steken. Maar ik blijf ook benadrukken dat de overbevolking (binnen de gevangenis, red.) dringend moet aangepakt worden. Er is veel te weinig tijd om al onze taken uit te voeren."
Van De Vijver onderstreept dit. Volgens haar zijn er meer middelen, meer capaciteit en een quotum voor alle gevangenissen nodig. En ook de infrastructuur moet beter.
Bronnen: Nieuwsblad, VRT