Het lukt omgevingsdiensten niet om voldoende milieucontroles uit te voeren. Dit komt vooral door een tekort aan deskundig personeel. Ook voldoet een deel van de diensten niet aan de kwaliteitseisen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid.
Omgevingsdiensten zijn verantwoordelijk voor het verlenen van vergunningen, toezicht en handhaving Ze controleren onder andere of bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zich aan de milieuregels houden. Ook houden ze toezicht op lozingen, het saneren van asbest en de milieuregels in de bouw en agrarische sector.
Meer lozen
Milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht noemt het een vervelende situatie. Volgens hem hebben controles van milieudiensten een afschrikkende werking. “De industrie mag bijvoorbeeld bepaalde hoeveelheden stoffen lozen. Bij onvoldoende controles heb je kans dat ze meer gaan lozen.”
Gevaar voor volksgezondheid
Het tekort aan specialisten is volgens Jonker zorgwekkend. “Als je door onvoldoende kennis niet weet wat voor stoffen het zijn, kun je de risico’s niet goed inschatten of je weet niet waar je extra op zou kunnen controleren.” Dit levert niet alleen risico’s op voor het milieu, maar ook voor mensen. “Via het drinkwater en het eten van groente, fruit en dierlijke producten zoals vis, kunnen mensen de schadelijke stoffen binnenkrijgen”, aldus Jonker.
Meer naamsbekendheid
Chris Jansen, staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu, constateert dat de huidige capaciteit van de omgevingsdienst onvoldoende is. In maart van dit jaar is er, met financiële steun van het rijk, een naamsbekendheidscampagne van start gegaan. Doel was om het werk van omgevingsdiensten te promoten. Jansen laat weten dat het ministerie budget vrijmaakt om de campagne te herhalen. Ook is hij van plan de versterking van Omgevingsdienst NL te subsidiëren.
Bron: Binnenlands Bestuur en NOS