Als een medewerker overlijdt aan een streptokokkeninfectie, stelt zijn vrouw zijn werkgever hiervoor aansprakelijk. Heeft de werkgever voldaan aan zijn zorgplicht? Arbo Online dook in deze casus.
De medewerker werkte in een productieruimte waar machines grote rollen papier tot vellen snijden. Hij verplaatst met een pompwagen volle pallets naar de rollerbaan. Hij krijgt een lege pallet tegen zich aan en houdt daaraan een blauwe plek over.
De volgende dag meldt hij zich ziek. Zijn toestand verslechtert en hij komt via de spoedeisende hulp op de IC terecht. Uiteindelijk overlijdt hij aan een groep A-streptokokkeninfectie met multi-orgaanfalen.
Verband werk en schade
De vrouw van de overleden werknemer stelt een vordering in op grond van artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Zij verwijt de werkgever dat hij zijn zorgplicht heeft geschonden. De vrouw moet nu stellen en zo nodig bewijzen dat haar man tijdens zijn werk schade heeft geleden. En dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en het uitvoeren van de werkzaamheden.
Ze stelt het volgende:
- Haar man heeft op 25 april 2023 tijdens zijn werk een pallet tegen zijn rechterflank gekregen.
- Daar houdt hij een blauwe plek aan over.
- Haar man vertelt haar dat via videobellen.
- Hij vertelt het vervolgens ook aan zijn buren.
- Zijn buren brengen hem naar de spoedeisende hulp.
De man geeft dezelfde toelichting op de spoedeisende hulp. Dit blijkt uit het medisch dossier.
Reikwijdte van de zorgplicht van de werkgever
Artikel 7:658 lid 1 BW houdt een ruime zorgplicht in. Dat wil zeggen dat de werkgever daar niet zomaar aan voldoet en daarmee niet aansprakelijk is voor de schade die de werknemer tijdens zijn werk heeft geleden. De zorgplicht gaat echter niet zo ver dat de werkgever zijn werknemers tegen iedere vorm van gevaar moet beschermen. De werkgever hoeft zijn werknemers dus geen absolute veiligheid te bieden bij de uitoefening van hun werkzaamheden.
Genomen maatregelen
De werkgever heeft een aantal maatregelen getroffen voor een veilige werkomgeving.
- Alle medewerkers krijgen een ‘on-the-job training’. Met mondeling uitleg van wat ze moeten doen en wat daarbij fout kan gaan.
- Er is een handboek met een beschrijving van de werkzaamheden. Die worden tijdens het inwerken mondeling toegelicht. De werkzaamheden zijn niet gevaarlijk.
- Er is een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) met daarin de risico's van het werk. Inclusief maatregelen om ongelukken en letsel door het werk te voorkomen.
- Productiemedewerkers zijn verplicht om in de hal persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Namelijk: S3 veiligheidsschoenen, bedrijfskleding en oordopjes. Hier controleert de werkgever regelmatig op.
- Er vinden veiligheids- en hygiënerondes plaats. De werkgever maakt deel uit van de keten van de levensmiddelenindustrie en is BRCGS-gecertificeerd. Dit is een voedselveiligheidscertificering met speciale aandacht voor hygiëne. Het geproduceerde papier dient als verpakkingsmateriaal voor onder meer levensmiddelen.
Werkgever heeft geen schuld
Met deze maatregelen toont de werkgever aan dat hij alle algemene veiligheidsmaatregelen heeft getroffen. Ook blijkt uit niets dat hij de infectie had kunnen voorkomen. De incidentenanalyse van het ziekenhuis onderstreept dat.
De werkgever heeft aangetoond dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. De kantonrechter wijst de vordering van de vrouw dan ook af.
Bron: Arbo Online