Kwart verzorgenden overweegt te stoppen door werkdruk

De werkdruk blijft stijgen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg door medewerkers die uitvallen en door de zware fysieke en mentale belasting van het werk. Meer dan een kwart (27 procent) van de verzorgenden overweegt te stoppen, blijkt uit onderzoek onder zo’n 2.000 verzorgenden door Tijdschrift voor Verzorgenden.

Volgens meer dan driekwart van de ondervraagden zorgt de uitval van collega’s voornamelijk voor de hogere werkdruk. Hierdoor is er minder personeel beschikbaar om de zorg voor bewoners te dragen. 43 procent van hen noemt de roosters als belangrijke factor.

Situatie is verslechterd

Vooral de thuiszorg heeft te maken met korte diensten, waardoor medewerkers meer dagen moeten werken om aan hun uren te komen. Bovendien worden zij op vrije dagen regelmatig gevraagd om extra diensten te draaien. Ondanks beloofde maatregelen om ze te behouden voor de zorg, merkt 91 procent van de medewerkers hier niets of nauwelijks iets van. Maar liefst 84 procent geeft zelfs aan dat de situatie de afgelopen jaren is verslechterd.

Effectieve maatregelen nodig

Hoewel een derde bereid is om te staken voor betere arbeidsomstandigheden, willen de meeste medewerkers niet dat hun cliënten hieronder lijden. De output van deze enquête bevestigt in ieder geval de noodzaak voor structurele verbeteringen in de werkomstandigheden in de zorg. Zonder effectieve maatregelen dreigt een verdere uittocht van personeel. Dit kan de zorg voor kwetsbare groepen ernstig ondermijnen.

Bron: Nieuws.nl

 

21 augustus 2024
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Nieuwe normen nodig voor werken in de hitte