Krapte verandert inhoud van het werk

Helft van werkgevers organiseert werk anders door personeelstekort

Ruim zes op de tien werkgevers hebben last van de krapte op de arbeidsmarkt. Vacatures blijven moeilijk te vervullen, vooral in sectoren als het openbaar bestuur, de bouw en het onderwijs. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van het UWV. Meer dan de helft van de vacatures wordt door werkgevers als ‘moeilijk vervulbaar’ bestempeld, net als vorig jaar.

Vacatures lastig te vervullen

Drie op de tien werkgevers verwachten dat het in 2025 nog lastiger wordt om personeel te vinden, terwijl bijna twee derde denkt dat de situatie hetzelfde blijft. Slechts 9 % voorziet verbetering. De grootste wervingsproblemen worden verwacht in de zorg, de detailhandel, de autohandel en het onderwijs.

Aanpak: werk anders organiseren

Om het tekort aan personeel op te vangen, investeren veel bedrijven in personeelsbehoud (66%) en extra werving (54%). Daarnaast past 46% van de werkgevers de organisatie van het werk aan. Dit gebeurt onder andere door medewerkers breder inzetbaar te maken en werkprocessen efficiënter in te richten. Ook worden takenpakketten aangepast, bijvoorbeeld via 'jobcarving' (het afsplitsen van niet-specialistische taken) of worden er arbeidsbesparende technologieën ingezet.

Lange termijn

Volgens arbeidsmarktadviseur Erica Maurits van het UWV is een langetermijnstrategie nodig: 'De krapte houdt waarschijnlijk nog langer aan. Daarom is alleen focussen op werving en behoud niet voldoende. Werkgevers moeten kijken naar nieuwe manieren om werk te organiseren.'

Ondersteuning voor werkgevers

Werkgevers kunnen voor hulp terecht bij het Werkcentrum of het WerkgeversServicepunt. Een van de door het UWV aangeboden diensten is het Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie (BIA), een gratis advies waarmee functies anders kunnen worden ingericht. Hierbij worden eenvoudige taken gebundeld tot nieuwe functies, zodat bestaande medewerkers meer tijd krijgen voor specialistisch werk.

UWV-onderzoek onder 2.300 werkgevers

Het onderzoek werd van september tot en met november 2024 uitgevoerd onder 2.300 werkgevers uit verschillende sectoren. De resultaten, inclusief analyses van moeilijk vervulbare vacatures en personeelsuitstroom, zijn verwerkt in twee rapportages die inzicht geven in de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt en mogelijke oplossingen.

Bronnen: UWV, NOS

18 februari 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
FNV verworden tot ‘shitshow’