Kortere werkweek oplossing voor problemen in de zorg

Uit een peiling van FNV Zorg & Welzijn blijkt dat 82% van het ziekenhuispersoneel vindt dat een kortere voltijdsnorm (30 of 32 uur) een gunstig effect heeft op de werkdruk in de zorg. En daardoor ook op het werven en behouden van zorgprofessionals. De peiling is ingevuld door 3.355 werknemers in ziekenhuizen en UMC’s.

De werkdruk en het personeelstekort in de zorg is uitzonderlijk hoog. Dit neemt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar toe. Elise Merijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Maak het werk aantrekkelijker, dat roepen we al jaren. En zo eenvoudig kan het dus zijn. 93% van de ondervraagden verwacht een positief of zelfs zeer positief effect op het werkplezier als de werkweek korter wordt.”

Tal aan voordelen

Een van de respondenten werkte ooit tien jaar in de zorg. Een kortere werkweek zou motiverend zijn om weer terug te keren. Diegene stelt: “De werkdruk is zo hoog, dat een kortere werkweek klinkt als een verlossing naar betere tijden!” Anderen benadrukken dat oudere zorgmedewerkers langer in staat zijn om te blijven werken en dat jongere medewerkers meer balans vinden tussen werk en privé. Een respondent die kampte met meerdere burn-outs, verwacht dat het een positief effect heeft op de algemene inzetbaarheid.

Andere werkwijze

Minder werkuren vereisen efficiëntie door technologie en het schrappen van overbodige taken zoals dubbele administratie en onnodige overleggen. Geschatte besparingen voor ziekenhuizen zijn 23,3 miljoen euro per jaar, met personeelskosten van 163,3 miljoen euro en een mogelijke besparing van 186,5 miljoen euro per jaar door verminderde verzuimkosten.

Bron: FNV


10 juni 2024
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Eerste NVVK-ledenraadsverkiezingen succesvol verlopen