Informatieblad 85 wordt Handboek Levensmiddelenmicrobiologie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op 26 juni het vernieuwde Handboek Levensmiddelenmicrobiologie gepubliceerd, de opvolger van het bekende Informatieblad 85. Het handboek is bedoeld voor bedrijven in voedselproductie, -verwerking en distributie en bevat wet- en regelgeving toegelicht in praktische context.

Het nieuwe handboek is gebruiksvriendelijker, met actuele nationale en Europese wetgeving, zoals het Warenbesluit Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen (WBBL), de aankomende wijziging van Verordening 2073/2005 per juli 2026 en verwijzingen naar het Technical Guidance Document (TGD). Ook zijn er nieuwe hoofdstukken over omgevingsmonitoring en microbiologisch onderzoek door de NVWA.

Voor voedselbedrijven betekent het handboek een duidelijke en actuele leidraad bij onderwerpen zoals Listeria-studies, challenge-testen, houdbaarheid, en omgevingscontroles. Dankzij de opmerkingen uit de internetconsultatie van 21 deelnemende organisaties (172 punten) is de inhoud afgestemd op de praktijk.

Bron: NVWA

30 juni 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Mogelijk uitzendverbod in vleessector
Kabinet wil misstanden hard aanpakken