Werknemers van Tata Steel hebben anderhalf keer zoveel kans om tijdens hun loopbaan te overlijden als mannen van dezelfde leeftijd elders in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag. Tussen 1975 en 2010 stierven bijna 2.400 medewerkers van Tata Steel vóór hun pensioenleeftijd van 65 jaar. Dit betekent een oversterfte van 46% in vergelijking met het landelijk sterftecijfer.
Gezondheidsrisico's door blootstelling
De oversterfte wordt mogelijk veroorzaakt door blootstelling aan schadelijke stoffen op de werkvloer, zoals ultrafijnstof, zware metalen en kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). De impact van de uitstoot op omwonenden van Tata Steel is al langer bekend. Nu is ook statistisch vastgesteld dat werknemers een verhoogd gezondheidsrisico lopen of in ieder geval hebben gelopen.
Onderzoeksmethode
Het onderzoek van EenVandaag baseert zich op duizenden overlijdensberichten uit personeelsbladen zoals De Grijper en opvolgers. Hieruit blijkt dat tussen 1975 en 2010 zeker 2.388 mannelijke medewerkers van Tata Steel zijn overleden vóór hun 65ste. Dit aantal ligt aanzienlijk hoger dan de 1.635 sterfgevallen die volgens landelijke statistieken van het CBS verwacht mochten worden. Onno van Schayk, hoogleraar preventieve geneeskunde Universiteit Maastricht en als deskundige geraadpleegd door EenVandaag, vindt het kwalijk dat deze gegevens door een onderzoeksjournalist zijn vastgesteld en niet door de handhavingsdiensten.
Oorzaken van overlijden
De personeelsbladen geven inzicht in de doodsoorzaken van de werknemers. Hoewel in veel gevallen de oorzaak niet expliciet wordt genoemd, wordt er vaak verwezen naar ernstige ziektes of bedrijfsongevallen. Termen als 'lang gevochten' en 'oneerlijke strijd' wijzen regelmatig op kanker of andere chronische aandoeningen.
Gevolgen voor Tata
Het onderzoek van onderzoeksjournalist Michiel Princen werpt een nieuw licht op de gezondheidsrisico's die werknemers van Tata Steel lopen, en roept vragen op over de verantwoordelijkheid van het bedrijf ten aanzien van de arbeidsomstandigheden. Tata laat weten dat het onderwerp hen diep raakt. Inmiddels zijn er ook kamervragen gesteld: Bart van Kemp (SP) wil van de staatssecretaris van SZW, Jurgen Nobel, weten wat hij denkt te gaan doen aan de zaak.
Bronnen: EenVandaag en Tweedekamer.nl