Griep? Blijf thuis!

Als minimaal 53 op de 100.000 mensen zich met griepklachten meldt bij de huisarts spreken deskundigen van een griepepidemie. In week 4 waren het er 76, in week 5 steeg dat naar 118. Bij het RIVM, dat sinds 2020 in samenwerking met onderzoeksinstituut Nivel de griepcijfers publiceert, is het getal nog niet eerder boven de honderd gekomen.

Nu al milde ontwrichting

In januari moesten scholen klassen naar huis sturen wegens een gebrek aan docenten en werd geplande zorg – met name de niet-levensreddende ingrepen – in ziekenhuizen afgeschaald. Het aantal luchtweginfecties stijgt sindsdien door. Ook worden mensen bij deze griepgolf langer en ernstiger ziek. Of het hoogtepunt al bereikt is valt niet te zeggen, maar vorig jaar duurde de epidemie van half januari tot half maart. Bedrijven kunnen helpen de verspreiding te stoppen door personeel thuis te laten uitzieken.

Griepgevallen blijven toenemen: kwetsbare groepen extra hard getroffen

Huisarts Shakib Sana uit Leerdam merkt een duidelijke stijging in zijn praktijk: 'Sinds de kerstperiode zien we een constante toename van patiënten met griepachtige klachten. Vooral kwetsbare groepen hebben het zwaar te verduren.'

Herstel duurt langer dan normaal

Volgens Sana verloopt het herstel bij veel patiënten trager dan normaal. 'Voor gezonde mensen is griep vaak binnen een week of twee over, maar bij kwetsbare groepen, zoals mensen met suikerziekte, COPD of hartproblemen, kan het maanden duren voordat ze weer op hun oude niveau zijn.' Deze langzame hersteltijd is volgens hem niet alleen een fysiek, maar ook een maatschappelijk probleem, aangezien langdurige ziekte ook kan leiden tot complicaties zoals longontsteking of bacteriële infecties.

Kwetsbare groepen extra risico

Kwetsbare groepen zijn bijzonder vatbaar voor complicaties. Zo noemt Sana het risico op uitdroging bij nierpatiënten met koorts of het gevaar van verergerde hartproblemen door griep. 'Bij deze patiënten kan een simpele griep een zware tol eisen in de vorm van ziekenhuisopnames of langdurige behandeling.' Hij benadrukt hoe belangrijk het is om deze groepen te beschermen, niet alleen met vaccinaties, maar ook door voorzichtig om te gaan met het verspreiden van het virus.

Vaccinatiegraad onder verwachting

De vaccinatiegraad onder risicogroepen blijft een punt van zorg. Waar vroeger meer dan 70% van de doelgroep de griepprik haalde, ligt dat percentage nu rond de 55 à 56% (cijfers van vorig jaar, die van dit jaar zijn nog niet beschikbaar). Een ander punt van zorg is dat mensen te snel weer aan het werk gaan na een griep, waardoor ze opnieuw ziek worden of anderen besmetten. Sana: 'We zien patiënten die herstellen, weer aan het werk gaan en dan opnieuw ziek worden. Soms ontstaat er zelfs een bacteriële infectie of longontsteking bovenop de griep. Dit houdt de verspreiding van het virus in stand. Bescherming van kwetsbare groepen moet onze prioriteit zijn.'

De adviezen van het RIVM:

  • Ben je ziek? Blijf thuis.
  • Ben je niet ziek, maar heb je wel klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Houd afstand tot anderen.
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.
  • Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.
  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Ventileer binnenruimten.

Bronnen: NOS, RIVM.

7 februari 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Waarschuwing AP voor Chinees LLM DeepSeek (en andere AI)