De aanpak van (zwaar) vuurwerk

Zowel in Nederland als in de rest van Europa

Vuurwerk vormt binnen Nederland maar ook in andere landen in Europa een groot probleem. Hulpdiensten en artsen dringen al jaren aan op een verbod vanwege de vele ongelukken die ermee gebeuren. Maar ook bij explosies die in Nederland hebben plaatsgevonden bij woningen en bedrijven is ‘gebruik gemaakt’ van zwaar vuurwerk, zoals cobra’s.

Na de laatste jaarwisseling is in de Tweede Kamer het aantal voorstanders van een vuurwerkverbod in rap tempo gestegen. Er waren meer dan 8000 incidenten met meer geweld tegen de politie en andere hulpverleners. 

Rugdekking

De Nederlandse Politiebond is blij met het nieuws dat er een Kamermeerderheid is voor een algeheel vuurwerkverbod. "Eindelijk krijgen politiemedewerkers de rugdekking die ze verdienen." Volgens Nine Kooiman van de bond is een verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling "een noodzakelijke stap", maar ook pas "een begin". Tegen persbureau ANP wijst ze erop dat er meer nodig is om de risico's die agenten lopen tijdens hun werk te verkleinen.

Horrornachten

Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam hoopt dat het verbod nu snel ingaat. Hij pleit al sinds 2009 voor het weren van consumentenvuurwerk. "De rede zegeviert", zegt De Faber tegen de NOS. "Een van de mooiste dingen die je kunt zien moet niet het laatste zijn dat je kunt zien. En ik heb te veel patiënten gezien bij wie dat wel het geval was." De Faber heeft zich voorgenomen straks niet meer te werken rond de jaarwisseling. "Ik heb genoeg horrornachten meegemaakt."

Zwaar vuurwerk

Om het probleem ook bij de bron aan te pakken, zet Nederland samen met Frankrijk in op acties in Europees verband. Het doel: scherpere maatregelen voor de productie, het verhandelen en het bezit van zwaar vuurwerk uit de categorie F4 en strengere controle op de eisen waar producten met een keurmerk aan moeten voldoen.

De betrokken bewindslieden hebben een gezamenlijke brief verstuurd waarin zij de noodzaak van een gezamenlijke aanpak benadrukken en om actie vragen. Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid: “We vinden het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor dit onderwerp. Dit probleem stopt niet bij onze landsgrenzen, we moeten dit gezamenlijk aanpakken. … Daarom vragen we hier nu opnieuw aandacht voor en blijven we ons hier de komende tijd onverminderd voor inzetten.” Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt: “Zwaar vuurwerk hoort niet in handen te komen van mensen die daar niet bevoegd voor zijn. Dat dit wel gebeurt zorgt voor ernstige schade en letsel.”

Donderdagavond (3 april) staat een debat gepland over het wetsvoorstel van Klaver en Ouwehand (dat al stamt uit 2020) over een vuurwerkverbod voor consumenten.

Bronnen: Rijksoverheid, NOS en Politie.nl

3 april 2025
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten
Boek met Veilige Verhalen
Binnenkort verkrijgbaar voor NVVK-leden