Op 21 april 2025 publiceerde Brandveilig.com een artikel over voorgestelde wijzigingen in het Besluit veiligheidsregio’s, die kunnen leiden tot een uitbreiding van de verplichting voor bedrijven om een bedrijfsbrandweer op te richten. Deze wijzigingen zijn bedoeld om de brandveiligheid te verbeteren bij bedrijven met verhoogde risico's.
De bouwkundige en installatietechnische aspecten van brandveiligheid zijn geregeld via de Omgevingswet en vastgelegd in de omgevingsvergunning van een bedrijf. De veiligheidsregio speelt hierbij een adviserende rol. De organisatorische aspecten, zoals de bedrijfshulpverleningsorganisatie en het bedrijfsnoodplan, zijn eveneens onderdeel van de omgevingsvergunning.
Het hebben van een bedrijfsbrandweer voor het afdekken van resterende risico's is geregeld via de Wet en het Besluit veiligheidsregio’s, waarbij de veiligheidsregio als bevoegd gezag optreedt. De veiligheidsregio kan bedrijven verzoeken een bedrijfsbrandweerrapport op te stellen. Als uit dit rapport blijkt dat een bedrijfsbrandweer nodig is, kan de veiligheidsregio het bedrijf hiervoor aanwijzen.
Huidige criteria bedrijfsbrandweerrapport
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is de terminologie gewijzigd van 'inrichting' naar 'milieubelastende activiteiten' (mba). Een bedrijfsbrandweerrapport wordt nu opgesteld voor locaties waar één of meerdere mba’s worden uitgevoerd. De koppeling met de ARIE-regeling is vervallen, en in plaats daarvan is er een koppeling gemaakt met de mba’s uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
De categorieën bedrijven die kunnen worden gevraagd om een bedrijfsbrandweerrapport uit te werken, zijn:
- Seveso-bedrijven
- Vervoersgebonden bedrijven (zoals containerterminals, stuwadoors, spoorwegemplacementen)
- Bedrijven die onder de Kernenergiewet vallen
Geloofwaardige scenario's
Een bedrijfsbrandweerrapport moet mogelijke geloofwaardige scenario's identificeren die typerend en reëel zijn voor de activiteiten van het bedrijf. Een scenario wordt als geloofwaardig beschouwd als het:
- Typerend is voor de vergunde activiteiten binnen het bedrijf
- Reëel is dat het scenario optreedt, gegeven de getroffen preventieve maatregelen
- Leidt tot schade aan personen of gebouwen buiten het terrein
- Bestrijdbaar is, waarbij inzet een toegevoegde waarde heeft
- Kan escaleren tot effecten buiten het terrein indien niet tijdig of effectief bestreden
Als er sprake is van een zogenaamd ‘bijzonder gevaar’ voor de openbare veiligheid, dient een bedrijfsbrandweer de basiszorg van de overheidsbrandweer aan te vullen. Dit kan inhouden: meer mensen, een kortere opkomsttijd, specifieke inzetmethoden of andersoortige middelen.
Voorgestelde wijzigingen
Er zijn voorstellen gedaan om de artikelen 7.1 en 7.2 van het Besluit veiligheidsregio’s te verruimen. De voorgestelde wijzigingen omvatten:
- Uitbreiding van de categorieën bedrijven die kunnen worden gevraagd een bedrijfsbrandweerrapport uit te werken, inclusief alle bedrijven met een mba waar de veiligheidsregio nu al een adviesrecht op heeft bij een omgevingsvergunning.
- Verruiming van het beoordelingscriterium 'bijzonder gevaar' naar 'als het scenario de basisbrandweerzorg overstijgt', ongeacht of er schade buiten het terrein optreedt.
Deze wijzigingen zouden betekenen dat meer bedrijven verplicht kunnen worden om maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfsbrandweer, zelfs als er geen sprake is van een bijzonder gevaar voor de openbare veiligheid.
Praktische gevolgen
Als de voorgestelde wijzigingen worden doorgevoerd, zullen meer hun risico's en scenario's moeten evalueren en mogelijk aanvullende maatregelen moeten treffen om te voldoen aan de nieuwe eisen.
Voor meer informatie en het volledige artikel, kijk op Brandveilig.com.