De NLA start controles bij grote gemeenten om te onderzoeken hoe zij omgaan met intern ongewenst gedrag onder medewerkers. Ook de G4-gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) kunnen deze zomer een bezoek verwachten; daarna volgt de G10 – aanvullende grote steden – na de zomer.
Bij de inspecties vraagt de NLA vooraf om beleidsdocumenten en spreekt ze met medewerkers, vertrouwenspersonen, ondernemingsraden en leidinggevenden. Centraal staat de vraag of gemeenten risico’s rond ongewenst gedrag – verdeeld over minimaal zeven aandachtsgebieden – goed in beeld hebben en of daar actieve preventie- en sanctioneringsmaatregelen tegenover staan.
Voorbereiding
De NLA en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben samen een handreiking, een Q&A en een overzicht van de inspectieonderwerpen opgesteld om gemeenten te helpen zich voor te bereiden op de controles. Eerder is al geconstateerd dat bijvoorbeeld Amsterdam op meerdere punten tekortschiet met betrekking tot bescherming tegen ongewenst gedrag.
Deze gericht toezichtactie past in een breder programma van de NLA, die sinds 2024 intensief toewerkt naar versterking van goed werkgeverschap in sectoren en organisaties. Voor gemeenten is het een oproep tot actie: versterk beleid tegen pestgedrag, agressie, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag – gepland of onverwacht. Goed verankerd medewerkersbeleid is niet alleen juridisch verplicht, maar ook cruciaal voor een veilige en professionele organisatiecultuur.
Bronnen: Binnenlands Bestuur en NLA