In mei 2025 is het precies 75 jaar geleden dat de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) werd ingevoerd – een mijlpaal in de geschiedenis van de medezeggenschap in Nederland. Vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog legde deze wet de basis voor structurele inspraak van medewerkers binnen organisaties. Sindsdien is medezeggenschap uitgegroeid tot een stevig verankerd onderdeel van goed bestuur.
De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) werd in 1950 ingevoerd als antwoord op de groeiende roep om werknemersinspraak na de Tweede Wereldoorlog. Onder invloed van vakbonden en politieke steun ontstond een wettelijk kader dat werkgevers verplichtte om ondernemingsraden in te stellen. Daarmee kregen werknemers voor het eerst formeel invloed op beleid rond arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en sociale voorzieningen. Sindsdien is de WOR meerdere keren aangepast en vormt zij nog altijd de ruggengraat van medezeggenschap in Nederland.
Een dag vol inspiratie en verdieping
Ter ere van dit jubileum wordt op
woensdag 14 mei 2025 een feestelijk congres georganiseerd in de
Midden Nederland Hallen in Barneveld. Het evenement is een
gezamenlijk initiatief van het medezeggenschapsveld, met actieve
deelname van de Sociaal-Economische Raad (SER), die vanuit de WOR de
taak heeft medezeggenschap te bevorderen.
De dag wordt geopend door Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht en voorzitter van de SER-commissie Bevordering Medezeggenschap. De afsluiting is in handen van SER-voorzitter Kim Putters en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum – een krachtig slotstuk van een dag die terugblikt, vooruitkijkt én verbindt.
Medezeggenschap is springlevend
Na 75 jaar is de WOR nog altijd actueel. Medezeggenschap blijft zich ontwikkelen – in een samenleving die steeds meer vraagt om betrokkenheid, transparantie en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dit congres markeert niet alleen een historisch moment, maar onderstreept ook dat medezeggenschap klaar is voor de toekomst.