- Na hervorming NVVK: op naar een democratisch gekozen Ledenraad
Op 7 april nam de Buitengewone Ledenvergadering een positief besluit over de nieuwe statuten van de NVVK. Dat betekent dat onze vereniging slagvaardiger, wendbaarder en meer toekomstgericht kan opereren. Een democratisch gekozen Ledenraad, die toeziet op de vorming en uitvoering van beleid, is daarbij onmisbaar. De voorbereidingen voor deze verkiezingen zijn inmiddels in volle gang. Voorzitter van de werkgroep, die de hele hervorming in goede banen leidde, Rob van Houten, zei er op 7 april het volgende over. Lees meer.
- André Vuijst benadrukt het nut van beroepsregistratie voor veiligheidskundigen
Eind april ontvingen alle leden een persoonlijke email over ons Register Veiligheidskundigen®. André Vuijst is ons NVVK-hoofdbestuurslid belast met het beroepsregister. In een korte video benadrukt hij het nut en de toenemende noodzaak voor veiligheidskundigen om zich te registreren. Om als het ware voor hun professionaliteit en kwaliteit uit te komen. Want dat betekent voor de veiligheidskundige én voor zijn werk- of opdrachtgever een win-win situatie! Lees meer.
- Project Kenniscentrum NVVK
Een belangrijk onderdeel van de hervorming van de NVVK verenigingsorganisatie is het structureel borgen van kennismanagent. Kennis vergaren, delen en uitwisselen is immers de core van de NVVK nieuwe stijl en verdient daarmee een prominente rol in de verenigingsactiviteiten. De NVVK moet hét kenniscentrum worden op veiligheidskundig gebied. Het is daarom van belang dat in kaart gebracht wordt welke kennisbronnen/instanties er in ons land bestaan, welke informatie daar te vinden is en in welke mate uitwisseling/samenwerking met deze instanties mogelijk is. Zo moet er een kennisdatabase ontstaan die de leidende positie van de NVVK op het gebied van kennis over veiligheidskundige vraagstukken bevestigt. Lees meer.
- Gartner: acht grootste trends op het gebied van cybersecurity in 2022
Cybersecurity: een onderwerp dat steeds belangrijker wordt voor bedrijven. Tijdens de Dutch IT Security Day 2022 die onlangs is gehouden, deelde Gartner Analist Mario de Boer acht belangrijke trends die dit jaar een rol spelen. “Voor dit jaar, 2022, signaleert Gartner een achttal ontwikkelingen waarmee bedrijven en de cybersecuritybranche, in context van de bovenstaande factoren, te maken krijgen. Zo wordt werken op afstand het nieuwe normaal. Veel werknemers willen niet meer constant terug naar kantoor en werken graag zoveel mogelijk thuis. Voor bedrijven geeft werken op afstand uitdagingen voor hun cybersecurityomgeving. Hoe moeten alle endpoints, toegang tot netwerkomgevingen of applicaties worden beveiligd? Securitybeheer gaat daarom steeds vaker vanuit de cloud. Onder andere met oplossingen en diensten als cloudgebaseerde web gateways, Zero Trust Network Access (ZTNA) voor veilige netwerktoegang of Cloud Access Security Brokers (CASB’s) voor veilige verbindingen met netwerken en applicaties.” Lees meer.
-
KPN Security publiceert Cyber Security Perpspectives 2022
Cyber Security Perspectives is het jaarlijkse magazine, uitgegeven door KPN. In de laatste editie worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity aan de hand van interviews met bekende Nederlandse securityexperts uitgelicht. “Door de geopolitieke ontwikkelingen is het risico op digitale verstoringen nu groter dan ooit”, zegt Lisette Oosterbroek, Executive Vice President van KPN Security. “Cyberaanvallen worden steeds lucratiever en geavanceerder. De vijand is goed georganiseerd, en dat moeten wij ook zijn. Elk bedrijf en iedere werknemer heeft hierin een verantwoordelijkheid. Alleen als we samenwerken, kunnen we de welvaart en innovatiekracht van Nederland beschermen. En dat begint bij kennisdeling.” Lees meer.
- Het belang van informatiebeveiliging in de zorg
Anno 2022 komt het steeds minder vaak voor dat er gebruik wordt gemaakt van papieren patiëntendossiers, multomappen met daarin formulieren waarop handmatig is ingevuld hoe veel tijd er is besteed aan het verlenen van zorg. Eerder digitaliseerde de zorg niet in hetzelfde tempo als andere sectoren, maar daar is nu verandering in gekomen. Er is een flinke inhaalslag gemaakt. Het gaat hierom niet alleen om administratieve processen, maar ook om digitale zorgverlening: e-health. In het artikel van Medicalfacts lees je meer over het belang van informatiebeveiliging in de zorg, een belangrijk onderwerp wegens de toenemende digitalisering. Lees meer.
- Oud-voorzitter Wiet Baggen overleden.
Op 6 april is oud-voorzitter Wiet Baggen op 64-jarige leeftijd overleden. Tussen 1996 en 2003 is Wiet voorzitter van de NVVK geweest. Daarna was hij nauw betrokken bij de organisatie van de NVVK congressen van 2004 tot 2009. We verliezen met Wiet een zeer gewaardeerd lid van onze verenening en wensen zijn familie veel sterkte toe.
-
Buitengewone Algemene Vergadering NVVK, 7 april 2022: Vereniging nieuwe stijl slagvaardiger, professioneler en sterk gericht op de toekomst
Tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering op 7 april zijn de nieuwe verenigingsstatuten vrijwel unaniem aangenomen. Dit baant de weg voor een NVVK nieuwe stijl. Een slagvaardig en professioneel ondersteund Hoofdbestuur kan onder toeziend oog van een democratisch gekozen Ledenraad nu slagvaardig werken aan de toekomst van de vereniging. Lees meer.
- Registratiebesluit externe veiligheid
“Met het Registratiebesluit externe veiligheid wordt het verplicht risicosituaties rond gevaarlijke stoffen te registreren. Dit besluit is op 30 maart 2007 inwerking getreden. Het gaat hierbij om situaties waarbij gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, opgeslagen of getransporteerd, die een risico voor de omgeving zijn. Deze gegevens zijn opgeslagen in het Risicoregister van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en opgenomen op de risicokaart. Lees meer.
-
Shredder voorkomt batterijbranden
“Studententeam Core van de Technische Universiteit Eindhoven heeft een installatie ontwikkeld voor het recyclen van elektronisch afval. Het apparaat functioneert volledig onder water en voorkomt batterijbranden waarbij giftige gassen kunnen vrijkomen. Het team doet momenteel samen met de industrie praktijkonderzoek naar de praktische haalbaarheid van het concept.” In de recyclingindustrie zijn batterijen misschien wel het grootste probleem. Ze kunnen spontaan branden en beschadigd raken. Ze staan hierdoor op nummer drie van branden in de papierrecyclingindustrie en zelfs op nummer een in de metaalrecyclingindustrie. Een innovatieve shredderinstallatie lijkt wel de oplossing voor dit probleem. Wil je weten hoe de studenten dit hebben gemaakt? Lees meer.
-
Dashboards fatale woningbranden en reddingen bij brand online
Vanaf 1 april staan het dashboard Reddingen bij brand en dashboard Fatale woningbranden online. De dashboards laten de actuele cijfers zien, er is nog geen trendanalyse bekend hiervan. Dit gebeurt iedere 5 jaar. De eerstkomende trendanalyse vindt plaats over de periode 2019 – 2023. Lees meer.
-
SER: meer cybersecurity nodig bij MKB voor veilig hybride werken
"Er is een groter bewustzijn nodig over hoe cyberaanvallen kunnen worden voorkomen en hoe er moet worden gereageerd wanneer een aanval zich al heeft voorgedaan. Met name het MKB heeft op dit moment nog onvoldoende kennis." Daarnaast is er meer aandacht nodig wat het werken op een andere locatie voor gevolgen heeft voor de informatieveiligheid. "Werknemers moeten worden geïnformeerd over hoe zij hun werkplek, ongeacht waar ze werken, zo kunnen inrichten dat deze voldoet aan de cybersecuritystandaarden", adviseert de SER. Lees meer.
- Klachtenprocedure hoger onderwijsinstellingen ontoereikend
Uit het onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat studenten niet goed bekend zijn met de klachtenprocedure van hun instelling. De rechtspositie van studenten en de sociale veiligheid staan hierdoor onder druk. Aan het onderzoek deden 1538 studenten mee door een online vragenformulier in te vullen over hun ervaringen met klachtenprocedure van hun schoolinstelling. Eerder is naar voren gekomen dat studenten geen vertrouwen hebben in de klachtenprocedure betreft het onderwerp grensoverschrijdend gedrag. 47% gaf aan niet te weten waar ze een klacht moeten indienen. Bijna een derde gaf aan dat ze geen vertrouwen hebben in dat de klacht serieus wordt genomen. Lees meer.
-
Leden stemmen in met onderhandelingsresultaat afdeling sociale veiligheid NS
“Op 30 maart 2022 sloot de ledenraadpleging over het onderhandelingsresultaat m.b.t. de personele consequenties voortkomend uit deze organisatiewijziging bij NS. Een grote meerderheid van onze leden en ook niet-leden heeft ingestemd met het behaalde onderhandelingsresultaat.” NS staat voor een veilige reis- en werkomgeving, waar reizigers zich prettig voelen en alle medewerkers in de trein en op het station optimaal kunnen functioneren. NS vindt sociale veiligheid heel belangrijk. “Om deze ambitie waar te kunnen maken heeft NS in eerste instantie de operationele procesketen en de daarbij betrokken afdelingen Regionale Sociale Veiligheid, de meldkamer NS en Veiligheid & Service functioneel samengevoegd. Vanaf 1 september 2021 worden zij al door de directeur Sociale Veiligheid aangestuurd. De volgende stap is dat NS Veiligheid & Service en de ondersteunende processen van het Bedrijfsbureau S&O met betrekking tot sociale veiligheid onder hiërarchische aansturing brengt van de afdeling Sociale Veiligheid binnen NS Operatie.” Lees meer.
- Besluit haalbaarheidstoets 1,2 – dichloorethaan uitgesteld
Op de agenda van de SER-commissie staat een discussie rondom de mogelijk nieuwe wettelijke grenswaarde van 1,2 dichloorethaan. De commissie voert haalbaarheidstoetsen uit in samenspraak met sociale partners. Het gaat hier vaak om de grenswaarden voor stoffen zonder een veilig niveau van blootstelling. Dit zijn vaak kankerverwekkende en mutagene stoffen zonder drempelwaarde en stoffen die luchtwegallergieën kunnen veroorzaken. Lees meer.
Digitale veiligheid, waarom het juist nu belangrijker dan ooit is
Hoe veel apparaten zijn met het internet verbonden van jou en bij jou thuis? Precies, dit zijn er waarschijnlijk heel erg veel, meer misschien nog dan je denkt. Naast de grote voordelen van technologie, maakt dit dat we thuis en op de werkvloer kwetsbaarder zijn geworden. Het is dus belangrijk dat we technologie veiliger maken. Inmiddels heeft bijna 70% van de Nederlanders al eens te maken gehad met cybercriminaliteit, denk bijvoorbeeld aan phishingmails, fraude via WhatsApp, zogenaamde ‘banken’ die geld van je willen en meer. 'Enerzijds is de digitalisering door corona in een ongelooflijke stroomversnelling gekomen. Elke kleine retailer heeft noodgedwongen een webshop gemaakt. Wat je daarbij ook in rap tempo ziet veranderen, is dat normale apparaten die we eerder fysiek konden bedienen ook heel snel digitaliseren. Van deurbel tot televisie, van smart watch tot koelkast.' – Dave Maasland, CEO ESET. Lees meer.
- Slimme Bouwplaatsen
Bouwmedewerkers vertrouwen er altijd op dat de bedrijfsdata en applicaties beschikbaar zijn. Het is voor de voortgang heel belangrijk dat medewerkers overal en altijd toegang hebben tot de meest actuele project- en productinformatie. De digitale technologie speelt hier dus een grote rol in. denk bijvoorbeeld aan digitale bouwtekeningen, urenregistraties, werkbonnen of virtueel bouwen. Het zijn allemaal digitale componenten die belangrijk zijn voor de sector. Een belangrijke voorwaarde is dat de technologie cybergevaren buiten de deur houdt. Lees meer.
Isala ziekenhuis Meppel regelt veiligheid slim en duurzaam
“In maart 2022 opent het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland zijn deuren, Isala Meppel. Slimme en duurzame technieken zorgen er voor de brandveiligheid, toegangscontrole en camerabewaking. Bijzonder detail: alle veiligheidsoplossingen worden op afstand bestuurd. Afgelopen december werd de bouw van Isala Meppel en het inpandige geriatrische revalidatiecentrum Noorderboog afgerond door consortium TDE. Eind maart gaat het ziekenhuis in bedrijf.” Lees meer.
-
EC vraagt publiek mee te denken over cyberweerbaarheid
De Europese Commissie is de komende tien weken bezig met het inventariseren over welke ideeën over cyberweerbaarheid bestaan in Europa. De uitkomsten van deze inventarisatie worden verwerkt in een voorstel voor EU-regelgeving: de European Cyber Resilience Act (ECRA). Tot 25 mei kunnen personen en organisaties hun visie en ervaring met het thema cyberweerbaarheid delen met de Europese Commissie. “De ECRA werd aangekondigd door commissiepresident Von der Leyen tijdens haar State of the Union-rede, afgelopen september. 'Als alles met elkaar is verbonden, kan alles worden gehackt', sprak ze toen uit. 'Aangezien de middelen schaars zijn, moeten we onze krachten bundelen.” Lees meer.
-
Kwaliteitskaders
Het kwaliteitskader werd in 2017 opgericht met als doel samen te leren en te ontwikkelen. Hierin staat onder andere wat er wordt verstaan onder goede zorg en hoe hier aan gewerkt wordt in verpleeghuizen. Het doel is driedelig: 1. Het beschrijft wat cliënten en hun naasten mogen verwachten van (intramurale) verpleeghuiszorg. 2. Het geeft aanbevelingen voor zorgverleners en zorgorganisaties om de kwaliteit te verbeteren en het lerend vermogen te versterken. 3. Het vormt een kader voor extern toezicht door de inspectie en voor zorginkoop. Lees meer.
-
Landelijke veiligheidsmonitor 2020 - 2021
“In januari kwam ResearchNed met een vervolg op de Veiligheidmonitor 2011-2018 (waarover de AVS berichtte in januari 2019). Het recente onderzoek over het veiligheidsbeleid en de veiligheidsbeleving is afgenomen in de periode 2020-2021, een tijd waarin corona voor heel wat ontregeling zorgde. Uit de monitor blijkt onder andere dat ongeveer de helft van de leerlingen en leerkrachten moeite had met online onderwijs en ongeveer de andere helft niet.” Lees meer.
-
Zeven tips om ongewenst gedrag te voorkomen
Het onderwerp komt steeds vaker langs en is de afgelopen maanden heel veel in het nieuws aanwezig geweest. Grensoverschrijdend gedrag is een topic waar veel bedrijven nu aandacht aan geven en waar ze een duidelijk tegengeluid is te horen. Heel wat bedrijven zeggen dat ze een ‘zero tolerance’ beleidsvoering hebben, zowel naar de buitenwereld als naar de eigen medewerkers. Een goed signaal volgens professor Sandra Groeneveld, maar daarmee ben je er nog niet. In dit artikel legt zij uit wat de risicofactoren zijn voor sociale veiligheid en legt zij uit hoe je sociale veiligheid op de werkvloer kunt verbeteren. Lees meer.
- Veiligheidskundige wat bezielt je?!
Op 8 en 9 november vindt het NVVK Jubileumcongres 2022 bij Conferentiecentrum Koningshof bij Eindhoven. Hét congres voor en door veiligheids-professionals en alle anderen die zich dagelijks bezighouden met onze veiligheid.
Uw kennis en ervaring zijn belangrijk, voor uzelf maar zeker ook voor uw vakgenoten. Op het NVVK-congres kunt u deze kennis en ervaring met elkaar delen; samen bezitten we namelijk een enorme berg aan kennis. Door deze kennis te delen, worden wij samen beter, presteren wij beter en groeit bovendien ons vakgebied. Met het indienen van een abstract zet u de eerste stap naar een presentatie op ons NVVK-congres.
Bovendien krijgen alle sprekers gratis een Praktijdag Mondeling Presenteren aangeboden; een uitgelezen kans om de presentatievaardigheden te verbeteren!
Bent u geïnteresseerd om een bijdrage te leveren? Dien dan vóór 15 april a.s. een abstract in via www.nvvkveiligheidscongres.nl
- Nieuw certificatieschema voor arbokerndeskundigen.
Op 24 maart 2022 is het nieuwe certificatieschema voor arbokerndeskundigen gepubliceerd in de Staatscourant. Lees meer
-
Rookmelders vanaf 1 juli verplicht in alle huurwoningen
Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht. Woningcorporaties moeten dus voor die tijd alle woningen hebben voorzien van rookmelders. Dat geldt nu ook voor bestaande bouw. De Bouwregelgeving is op 1 januari 2022 gewijzigd en kent 6 maanden overgangstermijn voor plaatsing Rookmelders. Dat betekent onder andere dat over een paar maanden alle woningen rookmelders moeten hebben op elke woonverdieping. Wat te doen als de huurder weigert? Lees meer.
- KNVB maakt plan van aanpak voor veiligheid stadions
Vorig jaar stortte een deel van de tribune in het Goffert-stadion van NEC in, bij AZ en ADO Den Haag ging na enkele stormen het dak van hun stadion kapot. Hierom heeft de KNVB besloten samen met clubs en externe specialisten een plan van aanpak te maken om de veiligheid in voetbalstadions te verbeteren. Momenteel zijn de eigenaren van de stadions nu verantwoordelijk voor de periodieke keuringen. De KNVB wil de stadions centraal laten keuren via een gespecialiseerd bureau. “Een stadion is een uitzonderlijk open gebouw waarin duizenden bezoekers worden ontvangen. Dat vraagt om specialistische kennis”, aldus de bond. „Veiligheid is een belangrijk item. Daarom zijn normen belangrijk.” Lees meer.
- Consumentenbond: ondersteuning slimme apparaten doorgaans mysterie
“Fabrikanten van slimme producten zoals smartphones, televisies en smart-verlichting geven onvoldoende informatie aan consumenten over hoelang zij veiligheidsupdates kunnen blijven verwachten. De Consumentenbond meldt op basis van onderzoek onder 86 producenten dat slechts een op de vijf duidelijkheid geeft over de duur van software-updates.” Lees meer.
-
Toenemende cyberdreigingen maken de beleggingscase voor cybersecurity sterker
Tegenwoordig vinden steeds meer interacties, zowel persoonlijk als professioneel online plaats. De online wereld brengt veel gemak en snelheid. Daarentegen brengt het ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Door de verschuiving van een offline- naar een onlinewereld is er steeds meer belangstelling voor cybersecurity bedrijven. “Volgens marktonderzoeksbureau Gartner stegen de wereldwijde uitgaven aan cybersecurity in 2021 met 13% tot 151,6 miljard dollar. Dat is een versnelling ten opzichte van de 8% groei in 2020. Voor zowel 2022 als 2023 voorspelt Gartner een groei van 11% in de uitgaven aan cybersecurity.[1] Het Europees Agentschap voor Cyber Security constateerde in 2021 een stijging van 150% in ransomware en verwacht dat die trend zich in 2022 zal voortzetten.” Lees meer.
-
Experts ontwikkelen spiekbriefjes over cybersecurity voor Kamerleden
“Een groep experts heeft verschillende spiekbriefjes ontwikkeld met informatie over cybersecurity voor Kamerleden. Op deze manier kunnen politici op toegankelijke informatie terugvallen wanneer ze de betreffende kennis niet paraat hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als end-to-end encryptie, domain name system (DNS) en tweefactorauthenticatie. "Het resultaat is een set cyberspiekbriefjes. Waarom een spiekbriefje? Ik besef me dat de kennis niet perfect paraat hoeft te zijn, maar het moet wel iemand in staat stellen snel even de belangrijkste punten scherp te krijgen. Het spiekbriefje is kort, bondig en in de juiste taal", aldus Gaiser. De cyberspiekbriefjes zijn te vinden op VeiligInternetten.nl, een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Cyber Security Centrum, ECP en het bedrijfsleven.” Lees meer.
-
Raadsverkiezingen: verwachtingen kiezers en bestuurlijke werkelijkheid lopen sterk uiteen
I&O research heeft samen met Berenschot een onderzoek gedaan in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Uit dit onderzoek is gebleken dat de onderwerpen die kiezers belangrijk vinden, er maar beperkt geld vrij voor is. De verwachtingen van de kiezers en bestuurlijke werkelijkheid lopen sterk uiteen. De drie belangrijkste onderwerpen voor de kiezers zijn: betaalbaar wonen, veiligheid, criminaliteit & openbare orde en gemeentelijke financiën. Lees meer.
- Meer samenhang nodig in aanpak sociale veiligheid
“De sociale veiligheid op scholen moet verder worden versterkt. Hierover waren de minister en Tweede Kamer het eens, tijdens het debat over dit thema op 9 maart jl. Tijdens dit debat werden onder meer de plannen van minister Wiersma hiertoe besproken, die hij vorige week naar de Kamer stuurde. Net als de VO-raad steunt de Kamer de koers van de minister, maar hebben Kamerleden ook zorgen. In aanloop naar het debat gaven de sectorraden in een brief al aan aandacht te missen voor de huidige versnippering in de aanpak sociale veiligheid, en pleitten ze voor meer samenhang hierin.” Lees meer.
-
Digitale veiligheid is voor gemeenten juist nu extra urgent
Samen met lectoraten van Fontys, Saxion, Avans en CIBAP werden de partijprogramma’s geanalyseerd van 44 gemeenten in Nederland op een aantal data-gerelateerde thema’s. Met de toenemende ransomware aanvallen en de dreigende cyberaanvallen uit Rusland, verdient digitale veiligheid absoluut prioriteit. Eindhoven laat zich graag voorstaan op haar innovatieve agenda. Digitale innovatie wordt door meerdere partijen genoemd. Lees meer.
-
ACM en AT onderzoeken veiligheid en juiste informatie bij verkoop slimme apparaten
Toezichthouders ACM en Autoriteit Telecom gaan onderzoek doen naar de veiligheid en de juiste informatie bij de verkoop slimme apparaten. In de nieuwe regels staat expliciet dat een slim apparaat digitaal veilig moet zijn, en dat verkopers functionaliteits- en beveiligingsupdates voor de software moeten aanbieden en de consument moeten laten weten wanneer die beschikbaar zijn. De onderzoekers kopen diverse slimme apparaten in fysieke en online winkels. Hierbij kijken ze welke informatie ze krijgen over onder andere de digitale veiligheid en het updatebeleid, functionaliteit, aan welke andere apparaten ze gekoppeld kunnen worden en met welke softwaresystemen ze kunnen werken. Lees meer.
-
Meldpunt en meldplicht voor meer veiligheid op school
Tienduizenden leerlingen worden nog steeds gepest en lastiggevallen. “Dat raakt me heel erg, en het maakt me strijdbaar”, aldus minister Dennis Wiersma van Onderwijs. Iedere leerling zou zich vrij en veilig moeten kunnen voelen op school en daarom komt er een meldpunt leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Vaak durven leerlingen incidenten als pesten niet te melden op school en als het wel gemeld wordt, wordt er niet altijd iets mee gedaan. Lees meer.
-
De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) vraagt aandacht voor sociale veiligheid in de kunst en cultuur sector.
‘Door maatschappelijke druk neemt het aantal meldingen van onveiligheid in de cultuursector toe’, schrijft RRKC. ‘Tegelijkertijd legt het bloot hoeveel er nog niét wordt gemeld.’ Volgens RRKC is de culturele sector door de effecten van corona ontwricht en zou dit negatieve gedragspatronen versterken bij mensen. Carlos Gonçalves en Rento Zoutman van RRKC hebben een brief naar wethouder Kasmi verstuurd. In de adviesbrief met de titel ‘ongehoord geluid’, vragen de mannen aandacht voor sociale veiligheid in de kunst- en cultuursector in Rotterdam. RRKC vindt dat dat symptomen van een onveilige werksituatie, zoals intimidatie, discriminatie of machtsmisbruik, actief moeten worden bestreden. Lees meer.
-
Gevoel van veiligheid door goede samenwerking tussen zorgpartijen
Het gevoel van veiligheid en rust is belangrijk bij ouderen en mantelzorgers. Een goede onderlinge samenwerking tussen diverse zorgpartijen speelt hierbij een belangrijke rol. Zowel ouderen als mantelzorgers waarderen het om één contactpersoon te hebben. Mantelzorgers vinden het belangrijk dat er met hen wordt meegedacht en rekening gehouden, zo staan zij er niet alleen voor. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen en mantelzorgers wel de digitale communicatiemiddelen verbeterd willen zien, het is nu niet toegankelijk genoeg en het kan gebruiksvriendelijker. Lees meer.
-
Het NIPV heeft onlangs een persbericht gepubliceerd betreft de nieuwe naam van het instituut en de nieuwe koers die zij gaan varen
“Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) is de nieuwe naam voor het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Het instituut start op 7 maart met een aangepaste organisatiestructuur en verscherpte koers om de veiligheidsdomeinen met onderzoek, onderwijs, informatie en ondersteuning nog beter te bedienen. Met de nieuwe naam komt de focus van NIPV als kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg sterk naar voren: publieke veiligheid.” Lees meer.
- NVVK steunt initiatieven die bijdragen aan veiligheid Oekraïners
Veel inwoners van de Oekraïne zijn het slachtoffer van de oorlog in en rond hun land. Dat kan de NVVK niet zonder gevoelens van ongemak en hulpvaardigheid aan zich voorbij laten gaan. De veiligheid en vrijheid van vele miljoenen mensen staat op het spel. Lees meer.
- Studenten Integrale Veiligheidskunde helpen bij de politie
“Ik draag graag mijn steentje bij om het criminelen heel lastig te maken.” Emily van de Burgt en Youri Vermeulen uit Oosterhout zitten allebei in het vierde jaar van de opleiding Integrale Veiligheidskunde. Zij worden ingezet bij aangiften van gedigitaliseerde- en cybercriminaliteit. Ze weten de weg op het dark web, weten hoe je een DDoS aanval uitvoert en hebben kennis van allerlei vormen van digitale criminaliteit. ‘Het idee dat iemand op een zolderkamertje in een ander werelddeel hier een bedrijf te gronde kan richten.’ – Emily van de Burgt. Dit was voor Emily de reden om slachtoffers van deze misdrijven te helpen. Lees meer.
- Zonnepanelen op staldaken: brandveiligheid en risico's
“LTO Nederland, het Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland organiseren van 19.30 tot 20.45 uur het webinar Zonnepanelen: brandveiligheid en risico’s. Diverse deskundigen zullen tekst en uitleg geven over aanleg, onderhoud en risico’s van zonnepanelen op staldaken. Dat gebeurt live vanuit de nieuwsstudio in het ZLTO-kantoor in Den Bosch. Jij kan daarbij online aanwezig zijn, maar je kunt het webinar ook later terugkijken.” Het doel van dit webinar is om agrariërs en andere ondernemers in de groene ruimten en particuliere stallen na te laten denken over de aanschaf van zonnepanelen. Een goede aanleg en onderhoud zijn belangrijke aspecten. ‘Zonnepanelen waaien van het dak’ is een van de koppen die het Algemeen Dagblad eerder deze week publiceerde en dat is natuurlijk iets dat moet worden voorkomen. Lees meer.
- Digitale aanvallen oorlog Oekraïne
“De ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne volgen elkaar snel op, ook op het het gebied van digitale dreigingen. Het NCSC heeft tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat digitale aanvallen in relatie tot de oorlog in Oekraïne op dit moment impact hebben op Nederland, maar sluit eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland in de toekomst niet uit.” Lees meer.
- Cybersecurity
Cybersecurity. Een begrip dat steeds regelmatiger naar voren komt en dat veel aandacht verdient, want ook dit is een heel belangrijk veiligheidspunt. De overheid gaat flink investeren in een brede meerjarige cybersecurity aanpak en in cyberexpertise bij de politie, rechtspraak en het Openbaar Ministerie en defensie. Dit is een belangrijk ontwikkeling, omdat het laatste kwartaal van 2021 bol stond van de security-incidenten en datalekken. Wat kan je zelf als organisatie doen als het gaat om cybersecurity? Lees meer.
- Veiligheid is nog altijd het belangrijkste verkiezingsthema
Het is bijna zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Het afgelopen jaar zijn er veel verschillende belangrijke thema’s onder het vergrootglas gelegd. Zo voelen vooral jonge kiezers de urgentie van de woningcrisis en is dit een belangrijker verkiezingsthema dan vier jaar geleden. Daarentegen is er gebleken uit een enquête van het onderzoeksbureau dat het belangrijkste thema voor kiezers nog altijd veiligheid is. Veel onderzoekdeelnemers gaven aan dat ze het belangrijk vinden dat de gemeente zich bezighoudt met het bestrijden van criminaliteit en het onderhoud van de straten en pleinen. Lees meer.
- Robotica en veiligheid gaan hand in hand
Robotica en veiligheid gaan hand in hand en hebben veel met elkaar te maken. Door middel van robotica kan de veiligheid geoptimaliseerd worden. ‘De transformatie voor robotautomatisering gaat zowel sneller in traditionele als in nieuwe industrieën’, zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics. ‘Steeds meer bedrijven realiseren zich de talrijke voordelen die robotica hun bedrijf biedt.’ Lees meer.
- Onderzoek naar sociale veiligheid Tweede Kamer
Het beleid rondom sociale veiligheid in de Tweede kamer is in 2021 geactualiseerd. Het is voor de eerste keer dat er een onderzoek specifiek over het onderwerp sociale veiligheid wordt gehouden onder Kamerleden, fractiemedewerkers en Kamerambtenaren. Er is gekozen voor een breed, onafhankelijk onderzoek onder Kamerleden, fractiemedewerkers en ambtenaren bij de Tweede Kamer. Het onderzoek wordt op dit moment door een onafhankelijke partij voorbereid. Lees meer.
- Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen na versoeping coronaregels
“Na versoepelingen van de coronamaatregelen, adviseren Actiz en Verenso om het preventieve gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voorlopig te handhaven. Verenso laat weten dat het risiconiveau van de coronabesmettingen leidend is. Op dit moment is het landelijke risiconiveau ‘ernstig’. Dat biedt volgens Verenso nog geen ruimte om de preventieve maatregelen rond beschermingsmiddelen af te schalen. Het risiconiveau vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid en wordt elke week opnieuw bepaald. Verenso beschijft in hun behandeladvies welke maatregelen zij adviseren per risiconiveau.” Lees meer.
- Internet of Things: Marktoverizcht type en toepassing analyse met trends en uitdagingen
Het geeft volledige informatie over essentiële ontwikkelingsopeningen, drijfveren en beperkingen: dit wordt allemaal opgenomen het wereldwijde Internet of Things (IoT) marktrapport. In dit hulpprogramma Marktrapport Verwachte Marktomvang staan CAGR-voorspellingen tot 2027, toekomstige reikwijdte in de industrie, analyse van groeivooruitzichten, producttype en toepassingen. Het rapport geeft onder andere antwoorden op vragen als: wat zijn de belangrijkste uitdagingen en bedreigingen die vooruitgang van de industrie belemmeren? Welke markttrend beïnvloedt de wereldwijde marktvooruitgang van IoT in hulpprogramma’s? Lees meer.
- Extra aandacht cyberveiligheid
“Het Agentschap Telecom gaat dit kalenderjaar extra aandacht schenken aan de cyberveiligheid voor laadpalen voor elektrische auto’s, warmtepompen, omvormers voor zonnepanelen en thuisbatterijen. Bij de presentatie van zijn jaarplan kondigt het Agentschap Telecom aan het toezicht op cyberweerbaarheid te intensiveren. Het agentschap constateert dat de Nederlandse digitale infrastructuur wordt bedreigd. Winkelketens, zorginstellingen en industrie zijn steeds vaker doelwit van cyberaanvallen. En ook vitale diensten als onze energievoorziening en telecommunicatie hebben te maken met digitale dreiging.” Lees meer.
- Meer toezicht op cyberweerbaarheid door agentschap Telecom
Agentschap Telecom intensiveert komend jaar het toezicht op de cyberweerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven en organisaties die actief zijn in de vitale sector. De cyberaanvallen en digitale dreigingen blijven toenemen en dit kan ernstige gevolgen hebben van de maatschappij. “De digitale infrastructuur van ons land wordt bedreigd, zo stelt het Agentschap Telecom in een persverklaring. Winkelketens, zorginstellingen en complete sectoren zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen.” Het volledige artikel staat op de VPNgids. Lees meer.
- De arbeidshygiënische strategie
De Arbowet: de werkgevers zijn verplicht om zorg te dragen voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van diens werknemers, hierdoor worden ongevallen op het werk vermeden. De werknemer is op zijn beurt verplicht om deze regels te volgen. Een belangrijk onderdeel van de Arbowet is de arbeidshygiënische strategie (AHS). De AHS schrijft voor welke volgorde moet worden aangehouden bij veiligheidsmaatregelen. Bekijk het volledige artikel op Servicemanagement.nl. Lees meer.
- Vertrouwenspersoon bevordert sociale veiligheid
Het gevoel van veiligheid op de werkvloer: dit zou centraal moeten staan bij alle organisaties. Helaas is dat nu niet altijd het geval. Hoe kan je er voor zorgen dat de veiligheid op de werkvloer toeneemt? Een vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol als dit onderwerp aangepakt wordt, het bevordert de sociale veiligheid. De werkgever geeft hiermee namelijk een duidelijk signaal af: “Wij willen hier met z’n allen op een professionele en fijne manier werken.” Bekijk het volledige artikel op Binnenlandsbestuur.nl. Lees meer.
- Grensoverschrijdend gedrag
Afgelopen week zijn er veel publicaties geweest over grensoverschrijdend gedrag door verschillende prominenten. Inmiddels hebben diverse organisaties slachtoffers expliciet opgeroepen om zich te melden. De UvA heeft het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan sociale veiligheid door onder andere campagnepagina’s vol verwijzingen, een toneelstuk en nog meer. Zij herhaalt ieder jaar opnieuw deze boodschap en kiest er daarom voor om geen expliciete oproep te doen om zich te melden. Lees meer.
-
Samen werken aan veilig werken
Wist je dat ongeveer 1.3 miljoen mensen in Nederland soms of regelmatig in de nacht werken? Het RIVM heeft onderzocht of werken in de nacht invloed heeft op de arbeidsveiligheid bij bedrijven. Uit dit onderzoek blijkt dat in bepaalde sectoren waar relatief veel in de nacht gewerkt wordt, ook regelmatig een ongeval in de nacht gebeurde. Ga naar de nieuwsbrief van het RIVM en lees over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Veilig Werken, onderzoeken en uitnodigingen voor netwerkbijeenkomsten. Lees meer.
- BUITENGEWONE EXTRA ALGEMENE VERGADERING OP 7 APRIL: BESLUIT MEE OVER EEN VERNIEUWDE NVVK
Op 11 november 2021 is door jullie, de leden van onze vereniging, ingestemd met een aantal bestuurlijke hervormingen. Het bestuur kreeg daarop van de vergadering de opdracht deze vernieuwingen in statuten en huishoudelijke reglementen te vertalen. Over deze documenten wordt op 7 april tijdens een Buitengewone Extra Algemene Vergadering gestemd. Een belangrijke stemming; het gaat immers over de modernisering én professionalisering, kortom de toekomst van onze vereniging en de verdere professionalisering van ons vak. Lees meer.
- Podcasts over sociale veiligheid
Sociale (on)veiligheid is al wekenlang hét onderwerp van gesprek. Orly Polak heeft hierover een aantal podcasts opgenomen samen met Jorine Beks voor Studio Gehoord. Beluister de podcasts.
-
Dertig jaar doormodderen leidt tot het cumela-effect
‘Met ons arbobeleid gaat het al dertig jaar lang niet goed’, zegt Gerard de Groot, wiens carrière al een beduidend langere periode omvat. Lees meer.
- Dag van De Veiligheidskundige 2022
Eindelijk is het zo ver: de eerste ‘Dag van De Veiligheidskundige’. “Vlak voor Corona hadden wij wilde plannen om Peer Review bijeenkomsten te organiseren en zo te voorzien in de ICT-behoefte.” Deze speciale dag wordt gehouden op 10 juni 2022. Lees meer.
- Zo gebruikt u oprolbare oordoppen (schuimrolletjes) als veilige gehoorbescherming
Oprolbare oordoppen, ook wel ‘schuimrolletjes’ genoemd, zijn in de praktijk een van de meest gebruikte gehoorbeschermers. Ze werken relatief goed en eenvoudig, mits ze zorgvuldig zijn ingebracht. Ga naar ons kennisportal en lees het volledige artikel door in te loggen. Inloggen op het Kennisportal kan via MijnNVVK. Dit artikel is terug te vinden op de homepage van het Kennisportal in het overzicht 'Onlangs toegevoegd' of lees meer.
- “Tijdens de bouw van de Zeesluis IJmuiden heb ik fantastische dingen gezien”
Bernard Voorwinden is al 23 jaar werkzaam als veiligheidskundige. In 2015 nam hij een speciale nieuwe klus aan: de bouw van de Zeesluis in IJmuiden. Bernard zorgde er voor dat iedereen veilig kon werken en zag erop toe dat er aan de veiligheidsafspraken werd gehouden. De meeste indruk had het afzinken van een gigantische betonnen bak (caisson) op Bernard gemaakt. “Het leek wel een enorm flatgebouw, van 26 meter hoog, 81 meter lang en 55 meter breed. Dat gevaarte moest op de centimeter na op de goede plek afzakken in de ondergrond. Dat is toch knap.” De situatie tijdens deze prachtige klus, veranderde per dag en daar moest Bernard op anticiperen. Lees meer.