Actueel

Deze pagina geeft een actueel nieuwsoverzicht. Bekijk ook het nieuwsarchief.  Meer informatie is ook te lezen via de Kennisdomeinen en het overzicht van publicaties. Voor het meest actuele nieuws rondom COVID-19, verwijzen wij u graag door naar onze speciale COVID-19 pagina

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met;

NVVK Secretariaat
Weegschaalstraat 3
5632 CW Eindhoven
T  040 209 43 55 
E  nvvk@veiligheidskunde.nl

13-05-2021
Robot Magazine; Veiligheidskundigen starten vakgroep Robotica

De eerste brainstorm voor het opzetten van de nieuwe NVVK-vakgroep Robotica is achter de rug. We zijn nu iaan het polsen welke NVVK-leden interesse hebben om deel te nemen aan deze vakgroep.

De oprichting van de vakgroep is ook buiten de vereniging inmiddels nieuws. Robot Magazine heeft een artikel gepubliceerd en sprak met een van de initiatiefnemers Kees van der Blom. Het artikel is via deze link te lezen.

-----------------------------------------------

 

07-05-2021
Nieuwe artikelen Kennisportal

Wij hebben weer een aantal nieuwe artikelen toegevoegd op het Kennisportal, speciaal voor onze leden! Inloggen kan via MijnNVVK, alle nieuwe artikelen zijn via de homepage van het Kennisportal te benaderen. Veel leesplezier gewenst!

Drie nieuwe artikelen Kennisportal Veiligheidsfabel 1-2-3; 95 stellingen voor een reformatie in veiligheid. Beter veiligheidsbeleid met resilience Veiligheidskundige in coronacrisis bij de NS.png

-----------------------------------------------

 

06-05-2021
Kennisnieuwsbrief COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg

Het coronavirus (SARS-CoV-2, beter bekend onder de ziektebenaming COVID-19) roept veel vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de arboprofessionals die hen met raad en daad terzijde staan. Deze kennisnieuwsbrief geeft antwoord op veelgestelde vragen. Hiermee dragen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor arbeidsgerelateerde zorg bij aan optimale kennisdeling.

De nieuwste versie van de Kennisnieuwsbrief (publicatiedatum 05-05-2021) is via deze link te lezen. 

 

-----------------------------------------------

05-05-2021
SER-advies voor grenswaarde soja-allergenen

De SER-subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek (GSW) adviseert een grenswaarde van 4 milligram inhaleerbaar meelstof per m3 lucht als gemiddelde concentratie in de lucht over een achturige werkdag (4 mg/m3 TGG-8uur). Dit heeft de commissie in een brief aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geschreven.

Meer informatie via deze link. 

 

-----------------------------------------------

29-04-2021
Brandende belangen - Zembla uitzending

De vuurzee in Grenfell Tower maakte in 2017 een einde aan het leven van 72 Londenaren. De woontoren was kort daarvoor gerenoveerd. Volgens Britse onderzoekers heeft de gebruikte gevelisolatie bijgedragen aan de brand. Isolatiefabrikanten beweren dat hun producten veilig zijn, maar blijken cruciale gegevens over de brandbaarheid te hebben gemanipuleerd of verzwegen.

Vergelijkbare materialen worden in Nederland op grote schaal gebruikt. En ook hier blijkt het ingewikkeld om informatie over de brandveiligheid van isolatieschuim te achterhalen. Zembla onderzoekt de brandende belangen van de isolatie-industrie.

De uitzending is via deze link terug te lezen.
Het wederhoor bij deze uitzending (Kingspan, NEN, Celotex) is hier terug te lezen.

Schermafbeelding 2021-05-11 om 11.41.15.png

 

-----------------------------------------------

 

20-04-2021

Het digitale magazine van het Avans Expertisecentrum Veiligheid

Via deze link is de nieuwste editie van het digitale magazine van het Avans Expertisecentrum Veiligheid te lezen. In deze editie onder meer een overzicht  van de verschillende projecten binnen het Expertisecentrum, waaronder de projecten 'Bibob' en 'Leernetwerk digitale buurtpreventie'. Daarnaast ook een overzicht van de verschillende geplande bijeenkomsten. 

 

-----------------------------------------------

 

12-04-2021
Voortgang Meerjarenprogramma RI&E

Eind maart heeft Wouter Koolmees, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Tweede Kamer per brief geinformeerd over de voortgang van het Meerjarenprogramma RI&E.  Via deze voortgangsrapportage wordt voldaan aan de toezegging uit januari 2020 om de Kamer jaarlijks te informeren over de voortgang van de uitvoering van het Meerjarenprogramma RI&E. 

Lees meer

 

-----------------------------------------------

 

09-04-2021
Resilience kun je stimuleren - Verslag Vakkennisdag

Medewerkers die al maanden en maanden thuis moeten werken en stilletjes vereenzamen. Collega's die hun kinderen moeten helpen bij het volgen van online lessen, en ondertussen ook nog eens het werk moeten afkrijgen. Al deze mensen krijgen te maken met stress, en dus zijn ze aangewezen op hun resilience.

En die stond centraal tijdens de Vakkennisdag ‘Resilience in de huidige corona-samenleving’ van de NVVK. Wat is het verschil tussen waardering en erkenning? Het was een vraag die Tine Daeseleire, oprichter van The Human Link, tijdens de Vakkennisdag voorlegde aan haar publiek.

Lees het gehele verslag op Arbo Online

De gehele Vakkennisdag is ook terug te kijken via ons YouTube kanaal;

 

-----------------------------------------------

 

07-04-2021
Veiligheidskundigen moeten beter leren schaken!
Artikel NVVK Online Congres Arbo Online.

Veiligheidsmanagement is net schaken. Als veiligheidskundig expert moet je weten hoe je het spel speelt. Je ‘tegenstander’ kennen en anticiperen op zijn zetten. Dat is het spel van factoren dat bepaalt of een risico beheerst wordt of ontaardt in een ongeluk of ramp.

Het gehele verslag van het NVVK Online congres lees je op Arbo Online.

shutterstock_1837450510-1-schaken.jpg

 

-----------------------------------------------

02-04-2021
Hoe hebben veiligheidskundigen 2020 beleefd?

De Veiligheidskundige heeft een jaarboek 2020 uitgegeven. In meerdere artikelen blikken experts, betrokken bij de Veiligheidskunde, terug op dit jaar en de gevolgen voor het vak. Maar uiteraard wordt er ook vooruit gekeken.

Lees hier 2 van de bijdrages van de NVVK. 

 

-----------------------------------------------

29-03-2021
Beroeps- en opleidingsprofiel Integrale Veiligheidskunde 2020

Schermafbeelding 2021-03-29 om 12.31.15.pngIn gezamenlijkheid hebben zes hogescholen een nieuw beroepsprofiel ontwikkeld en hebben daar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van integrale veiligheid en onderwijs zoveel mogelijk in meegenomen. Het is nu voor de derde keer in haar kort bestaan dat er bij de opleiding IVK een nieuw beroeps- en opleidingsprofiel is ontwikkeld.

Het nieuwe profiel is via deze link te downloaden.

-----------------------------------------------

 

26-03-2021
Nieuwe vakgroep Robotica

De eerste brainstorm voor het opzetten van de nieuwe vakgroep Robotica is achter de rug. Nu is het tijd voor de volgende fase; polsen welke NVVK-leden interesse hebben om deel te nemen aan deze vakgroep.

(voorlopige) Doelstelling van de vakgroep;

  • Zoeken naar informatie en het delen daarvan
  • Publiceren van artikelen
  • Webinars organiseren
  • Life evenementen organiseren (lezingen)
  • Bedrijfsbezoeken organiseren
  • Incidenten opzoeken en bespreken (door de vakgroep)
  • Publicaties in de NVVK info verzorgen (door de vakgroep)
  • Deelname aan het platform Robotica en Arbeidsveiligheid (samenwerkingsverband van NVVK; TNO; SZW; iTanks; Hi-Tech NL; NEN)

De brainstormgroep wordt nu bemenst door Saskia van Dijk, Vincent Meier, Coen van Gulijk, Erwin de Graaf en Kees van der Blom. 

NVVK-lid en lijkt het je interessant om een bijdrage te leveren aan deze nieuwe vakgroep? Aanmelden kan door een mail te sturen naar Kees van der Blom via kees.vanderblom@veiligheidskunde.nl

-----------------------------------------------

25-03-2021 

Chirurgische maskers of FFP2-mondmaskers. Welke moeten moet u kiezen?

Sommige werkgevers stellen louter type IIR-maskers beschikbaar om werknemers te beschermen tegen covid-19. Dat is in strijd met de Arbowet als directe blootstelling kan plaatsvinden, zoals in de zorg voor covid-patiënten. Dat zegt de vakgroep Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) in een artikel op Arbo-Online. De arbeidshygiënisten zijn het daar niet helemaal mee eens.

Je leest het artikel via deze link. 

 

-----------------------------------------------

 

15-03-2021
NVVK Online Congres; Wie neemt er deel aan het forum?

Komende donderdag is het zover en staat het eerste online Congres van de NVVK gepland! Heb jij je nog niet aangemeld? Let op; dit kan tot donderdag 10.00 uur via deze link. In voorbereiding op het congres stellen wij ook graag de 6 deelnemers aan het plenaire forum voor. Zij gaan op 18 maart in gesprek met Karlijn Meinders. 

12.png11.png

Presentaties-4.png

 

 

-----------------------------------------------

11-03-2021
Opnamen Vakkennisdag ‘Resilience in de huidige corona-samenleving’ beschikbaar

26 februari heeft de Vakkennisdag ‘Resilience in de huidige corona-samenleving’ plaatsgevonden.  Met bijna 100 actieve deelnemers was het een geslaagde bijeenkomst.  Via ons YouTube Kanaal kunt u vanaf nu de opname van de Vakkennisdag bekijken. U kunt daarbij kiezen voor het bekijken van de gehele dag of de verschillende programmaonderdelen.

Lees meer

-----------------------------------------------

09-03-2021
Voorbereidingen NVVK Online congres - Veiligheid is (g)een spelletje

De voorbereidingen voor het Online Congres volgende week zijn in volle gang! Benieuwd wat hier precies gebeurt? Meld je dan snel aan voor het congres op 18 maart. Meer info; https://lnkd.in/gd8pC5U

 

Kopie van Presentaties-2.png

 

-----------------------------------------------

02-03-2021
Themabijeenkomst Arbeidsdiscriminatie en PSA

Op 25 maart organiseren de NVvA, BA&O en NVVK een themabijeenkomst over arbeidsmarktdiscriminatie en psychosociale arbeidsbelasting (intern ongewenst gedrag). Aanleiding hiervoor is onder andere het project over deze thematiek die de Inspectie SZW is gestart. Gebleken is dat onder kerndeskundigen, die onder andere de RI&E op dit onderwerp toetsen, mogelijk onvoldoende kennis aanwezig is over de inhoud en omvang van deze problematiek in organisaties waar zij voor werken.

In een aantal gevallen is sprake van een blinde vlek of wordt het onderwerp exclusief bij de arbeid- en organisatiedeskundigen ondergebracht. En hoewel zij bij uitstek degene zijn die het thema op de agenda zetten, worden in de praktijk ook arbeidshygiënisten, veiligheidskundigen en met name bedrijfsartsen geconfronteerd met de oorzaken en effecten ervan. Voldoende reden om een brede bijeenkomst over dit thema te houden met belangrijke bijdragen vanuit ISZW.

Meer informatie en aanmelden.

 

 
Archief