Actueel

Deze pagina geeft een actueel nieuwsoverzicht. Bekijk ook het nieuwsarchief.  Meer informatie is ook te lezen via de Kennisdomeinen en het overzicht van publicaties. Voor het meest actuele nieuws rondom COVID-19, verwijzen wij u graag door naar onze speciale COVID-19 pagina

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met;

NVVK Secretariaat
Weegschaalstraat 3
5632 CW Eindhoven
T  040 2911 423
E  nvvk@veiligheidskunde.nl

07-08-2020
6 nieuwe artikelen toegevoegd op het Kennisportal
Een servicemonteur verliest het topje van een wijsvinger bij het verhelpen van een storing in een meterkast. De werkgever krijgt een boete. Is dat terecht en waar is dat op gebaseerd?

Op het kennisportal zijn in alle kennisdomeinen nieuwe casussen toegevoegd. Rob Poort van bureaupoort.nl beschrijft in deze casussen uit de werksituatie en de gevolgen hiervan. Benieuwd of de boete uit bovenstaand voorbeeld terecht is? Je leest het op het Kennisportal.

Op 1 juli 2020 is het vernieuwde artikel 7.23d van het Arbeidsomstandighedenbesluit van kracht geworden. Daardoor is het verboden om met een werkbak die aan een hefwerktuig hangt personen te vervoeren. Dat betekent nogal wat in de praktijk. Brancheorganisaties VVT en NVAF laten het er niet bij zitten. En wat betekent dit voor de veiligheidskundige? Rob van Houten schreef hierover een artikel dat op het Kennisportal is terug te lezen in het Kennisdomein Transportveiligheid.

-----------------------------------------------

03-08-2020
mediriskpatriciamiriam.jpg
Een nieuwe mindset; Safety-II: patiëntveiligheid door focus op dagelijkse praktijk
Op 4 september organiseert de NVVK een Vakkennisdag rondom het thema Resilience en wordt er onder meer gekeken naar wat de Veiligheidskundigen kunnen leren van de dagelijkse Zorg-praktijk. In voorbereiding op de Vakkennisdag spraken wij met Patricia Wimmer - Boelhouwers en Miriam Kroeze. Je kunt het interview hier lezen. 

-----------------------------------------------

30-07-2020
NVVK commissie Wet- en regelgeving: ‘RIE aanpassen vanwege Covid-19’
Risico-inventarisatie en evaluaties (RIE) en plannen van aanpak (PvA) voldoen niet meer aan de algemene doelstelling van de Arbeidsomstandighedenwet namelijk: tegengaan van de nadelige invloed van arbeid op de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Oorzaak is de uitbraak van Covid-19. Om wel aan deze doelstelling van de Arbowet te voldoen moeten RIE en PvA worden aangepast. De NVVK commissie Wet- en Regelgeving zet onder leiding van Rob van Houten de noodzakelijke maatregelen op een rijtje.

Dit artikel is te lezen op het Kennisportal van de NVVK in de map arbeidsveiligheid. Login op Mijn NVVK om naar het kennisportal te gaan. 

-----------------------------------------------

24-07-2020
Volg de Vakkennisdag Resilience live en online
Op 4 september organiseert de NVVK wederom een Vakkennisdag. Ditmaal staat het veerkrachtig handelen op basis van veranderende omstandigheden, ofwel resilience, centraal. Bij de Vakkennisdag is het voor 20 NVVK-leden mogelijk om fysiek aanwezig te zijn bij het event. Hierbij worden uiteraard de maatregelen vanuit de Rijksoverheid in acht genomen. NVVK-leden die niet aanwezig kunnen zijn maar de Vakkennisdag wel willen volgen kunnen dit digitaal doen

-----------------------------------------------

21-07-2020
Verslag webinar op Kennisportal
Op het Kennisportal is een verslag gepubliceerd over het webinar van 23 juni. Het artikel is terug te vinden in de categorie "Arbeidsveiligheid". Log in op Mijn NVVK om naar het Kennisportal te gaan...

-----------------------------------------------

20-07-2020
Q&A Webinar 
“Van Schijnveiligheid naar veiligheid. Wanneer is welk mondmasker geschikt?”

Tijdens het webinar op 23 juni, over mondkapjes, zijn er veel vragen gesteld. De sprekers hebben na afloop de tijd genomen om de gestelde vragen die tijdens het webinar niet beantwoord konden worden, alsnog te beantwoorden. De vragen en de antwoorden zijn op deze pagina terug te lezen.

-----------------------------------------------

06-07-2020
Kennisnieuwsbrief: COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg - editie juli gepubliceerd
De vijfde editie van de Kennisnieuwsbrief: COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg is gepubliceerd. U kunt deze via deze website terug lezen.

De samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor arbeidsgerelateerde zorg zijn benieuwd naar lezerservaringen. Je bent van harte uitgenodigd om via corona@beroepsziekten.nl te reageren op deze twee vragen:

  • Wat vind je van de Kennisnieuwsbrief COVID-19, draagt hij bij aan de arbeidsgerelateerde zorg en advisering die je levert?
  • Wat zou je de komende periode graag in de kennisnieuwsbrief behandeld zien? Uiteraard zijn ook andere reacties van harte welkom. Dank alvast!

-----------------------------------------------

06-07-2020
Overlijdensbericht Gerard Kerkman

Deze week hebben wij bericht van overlijden van Gerard Kerkman ontvangen. Gerard, Hoofd Risk Consulting bij HDI Global is onverwachts op 62-jarige leeftijd overleden. We gedenken Gerard als een zeer kundige, gepassioneerde en maatschappelijk betrokken vakman met een warm hart voor ons vakgebied. 

Gerard heeft namens het Verbond van Verzekeraars een actieve rol gespeeld bij de totstandkoming van het register RisicoProfessionals.  Hij heeft zo meegeholpen om de kwaliteit en positie van risk engineers en de (brand)veiligheid te bevorderen. Wij wensen zijn naasten sterkten met dit verlies.

-----------------------------------------------

02-07-2020
Update afschalen maatregelen

Nu we de ergste periode rondom Corona achter ons gelaten lijken te hebben durven we weer voorzichtig vooruit te kijken. Voorzichtig, omdat de toekomst rondom Corona nog steeds onzeker is; komt er een tweede golf en wat gaan we in de naderde vakantie doen? Ook de vraag of we er verstandig aan doen om weer bijeenkomsten, privé of zakelijk, te gaan bezoeken is een vraag die velen bezighoudt. Zo ook het hoofdbestuur (HB).

Lees hier verder.

-----------------------------------------------

29-06-2020
Opname webinar “Van Schijnveiligheid naar veiligheid. Wanneer is welk mondmasker geschikt?”

Vorige week organiseerde de NVVK voor het eerst in haar geschiedenis een online bijeenkomst voor haar leden. Meer dan 100 leden namen deel aan het webinar “Van Schijnveiligheid naar veiligheid. Wanneer is welk mondmasker geschikt?”. Het webinar is nu hier op de website terug te kijken.

Klik hier om het webinar te bekijken. 

-----------------------------------------------

22-06-2020
Nieuwe data training Helder Denken

In juli en augustus hebben wij drie nieuwe online trainingen Helder Denken toegevoegd aan de agenda. Per training kunnen er maximaal 6 mensen deelnemen en de training duurt 2 dagdelen. De training ‘Helder denken’ gaat je helpen om snel en effectieve denkkracht in te zetten, zodat je valkuilen leert vermijden en beter denkwerk verricht in minder tijd. Ook leer je hoe je je denkwerk helder kan overbrengen en anderen kunt overtuigen van je standpunt.

Voor meer informatie, klik hier. 

-----------------------------------------------

14-06-2020
Nieuw artikel Kennisportal; 
Resilience en vakmanschap in plaats van procedures

Procedures, regels, handboeken - veel organisaties worden er door bestuurd. Geen goede zaak, zeggen NVVK-bestuursleden Kees van der Blom en Jurriaan Cals, want hierdoor creëer je aangeleerde hulpeloosheid. Mensen gaan achterover hangen, en vertrouwen niet langer op hun vakmanschap. Gelukkig ligt er een alternatief: inzetten op resilience. 

Inloggen op het Kennisportal is mogelijk via MijnNVVK. 

-----------------------------------------------

11-06-2020
Het welzijnsalfabet van... Frank Guldemund

NVVK-Bestuurslid Frank Guldenmund werkte mee aan de laatste publicatie van het Prebes Magazine. In het Welzijnsalfabet kiest de auteur per letter één thema en licht dit kort toe aan de hand van zijn of haar ervaring hiermee. Dit geeft een unieke kijk op welzijn en preventie. Het artikel is terug te lezen via deze link

-----------------------------------------------

05-06-2020
Webinar “Van Schijnveiligheid naar veiligheid. Wanneer is welk mondmasker geschikt?”

De NVVK organiseert op 23 juni a.s. van 20.00 tot 21.30 uur, voor het eerst in haar bestaan een onlinebijeenkomst speciaal voor haar leden! Tijdens dit webinar zal het correcte en veilige gebruik van mondkapjes centraal staan. Verschillende interessante sprekers komen aan bod en informeren u over de laatste stand van zaken rondom het gebruik van mondkapjes. 

Uiteraard is er tijdens dit webinar ook ruimte om vragen te stellen aan de experts. Wie deze experts zijn maken wij op korte termijn bekend. Om deel te nemen dient u zich te registreren. Bent u niet in staat om op het aangegeven tijdstip deel te nemen? Het webinar wordt opgenomen en deze opname wordt gedeeld met de leden.

Na aanmelding ontvangt u voorafgaand aan de online bijeenkomst een link voor deelname. Klik HIER om direct aan te melden. Deelname is gratis voor leden.

-----------------------------------------------

03-06-2020
Nieuwsbrief VeiligheidVoorop
Veiligheid Voorop is een samenwerkingsverband van VNO-NCW, VNCI, VNPI, VOTOB, VHCP, VVVF, NRK, ION, NOVE, VNCW, BPN, BLN, Velin, WCM-FME, VA, NVDO, VOMI, NVVK en SSVV. In deze nieuwsbrief wordt onder meer ingegaan op het Leren van Incidenten en Seveso Top Leadership. 

-----------------------------------------------

02-06-2020
Nieuwe artikelen
toegevoegd aan Kennisportal

Op het Kennisportal zijn afgelopen week 2 artikelen toegevoegd.  Aan de rubriek “Arbeidsveiligheid” is het artikel Een even lang leren, geen luxe, maar noodzaak toegevoegd. En in de map Zorgveiligheid is het artikel  Veiligheidsmanagement in de COVID-19-crisis toegevoegd.

Log in op Mijn NVVK om naar het Kennisportal te gaan...

-----------------------------------------------

Archief