Actueel

Deze pagina geeft een actueel nieuwsoverzicht. Bekijk ook het nieuwsarchief.  Meer informatie is ook te lezen via de Kennisdomeinen en het overzicht van publicaties. Voor het meest actuele nieuws rondom COVID-19, verwijzen wij u graag door naar onze speciale COVID-19 pagina

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met;

NVVK Secretariaat
Weegschaalstraat 3
5632 CW Eindhoven
T  040 209 43 55 
E  nvvk@veiligheidskunde.nl

21-06-2021
Overlijdensbericht Rob Triemstra

Deze week hebben wij bericht van overlijden van Rob Triemstra ontvangen. Tot vorig jaar was hij actief als plaatsvervangend directeur van de directie Gezond & Veilig Werken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Rob genoot nationaal en internationaal respect en waardering vanwege zijn kennis en toewijding. 

Met Rob verliezen wij als NVVK een gewaardeerde partner in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het terugdringen van het ziekteverzuim en beroepsziekten. 

Zijn passie en toewijding voor het vakgebied en zijn collega’s zullen ons bijblijven. Wij wensen zijn naasten sterkten met dit verlies.

-----------------------------------------------

20-06-2021
Het digitale magazine van het Avans Expertisecentrum Veiligheid

Via deze link is de nieuwste editie van het digitale magazine van het Avans Expertisecentrum Veiligheid te lezen. In deze editie onder meer een overzicht  van de verschillende projecten binnen het Expertisecentrum, waaronder de projecten 'Buurtbemiddeling alsbron van sociaal kapitaal' en 'Samen ondermijning aanpakken in de buurt'. Daarnaast ook een overzicht van de verschillende geplande bijeenkomsten. 

-----------------------------------------------

19-06-2021
Op het Kennisportal zijn wederom drie nieuwe artikelen toegevoegd.

 
Patiëntveiligheid van 2001 naar 2021
Twintig jaar geleden maakte een oproep voor ongevalsonderzoek door #arbodeskundigen in de gezondheidszorg grote indruk. Wat is er in de afgelopen jaren veranderd? Welke stappen zijn genomen en is de patiëntveiligheid en de aandacht daarvoor verbeterd?
 
 
Resilience: meebewegen en terugveren
Veerkracht en de Engelse versie resilience zijn termen die je de laatste tijd regelmatig hoort. Vaak in verband met corona. Ook binnen veiligheid komt het vaak langs. NVVKInfo heeft het diverse keren aangestipt. In dit artikel een introductie van het onderwerp met wat kritische kanttekeningen.
 
 
Theorie van het normale ongeval
In 1979 smolt een deel van de kernreactor van de centrale Three Mile Island. Een fikse hoeveelheid radioactief gas kwam in de atmosfeer terecht. Hoewel er geen doden vielen en er geen aanwijsbare gevolgen voor de gezondheid waren, had deze bijna-ramp grote gevolgen. Onder andere op de ontwikkeling van nieuwe #veiligheidstheorieën. Eén ervan verschuift de focus van individuen naar het systeem als geheel.
 
 
Inloggen op het portal kan via MijnNVVK. Alle drie de artikelen zijn terug te vinden op de homepage van het Kennisportal.
 

-----------------------------------------------

15-06-2021
Het grote BeNe-onderzoek naar hefbomen voor veiligheid en welzijn op de werkvloer

Het grote BeNe-onderzoek naar hefbomen voor veiligheid en welzijn op de werkvloer is een studie uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen (Leerstoel Vandeputte) en TU Delft. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Prebes, Vandeputte Safety Experts en INNIwise.

In deze bijdrage vind je een samenvatting van de belangrijkste resultaten. De meer uitgebreide resultaten kan je terugvinden in een gratis beschikbare whitepaper. Deze whitepaper is via deze link te downloaden.

De NVVK heeft een actieve rol gespeeld bij het verspreiden van de vragenlijst voor dit onderzoek, voorzitter Kees Roelofs heeft deelgenomen aan een webinar naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek. 

-----------------------------------------------

 

08-06-2021
NVVK-certificaat: kwaliteitsstempel opleidingen voor risicoprofessional

Risicoprofessionals kunnen zich sinds 2019 registreren in het register van de NVVK. Dit register kent strenge toelatings- en opleidingseisen. Om de kwaliteit van opleidingen voor risicoprofessionals aan te tonen, kunnen opleidingsinstellingen vanaf nu het NVVK-certificaat aanvragen.

Lees meer

Klik hier om een artikel te lezen dat hierover is verschenen op DeVeiligheidskundige.nl/VK-magazine

 

-----------------------------------------------

 

04-06-2021
Online Algemene Vergadeirng - 17 juni

Nieuwe artikelen Kennisportal Certificeren en registreren vullen elkaar aan & Op weg naar een nieuw certificatieschema-11.png
Donderdag 17 juni organiseren wij wederom een online versie van de Algemene vergadering. Leden kunnen de benodigde stukken downloaden en zich aanmelden voor deelname via https://lnkd.in/d3zdv6u

Aangezien het een online AV betreft, verzoeken wij je om vragen voor de rondvraag zoveel mogelijk vooraf via mail in te dienen bij het secretariaat: nvvk@veiligheidskunde.nl. Let op: dit kan tot 72 uur voor de start van de vergadering.

-----------------------------------------------

01-06-2021
Ongevallen op de Werkvloer

Op het NVVK-Kennisportal lees je nu 5 artikelen van Ehsan Kermani, auteur van het boek ‘50 Arbeidsongevallen, oorzaken en lessen’. Inloggen kan via MijnNVVK. Alle artikel zijn terug te vinden op de homepage van het Kennisportal. 

 • Alleen in de nacht
 • Incomplete rolsteiger valt om
 • Meegesleurd door een heftruck
 • Agressie en geweld voorkomen met concrete actie
 • Doodgedrukt bij reparatiewerkzaamheden aan een robotinstallatie

Inloggen op MijnNVVK

 

Drie nieuwe artikelen Kennisportal Veiligheidsfabel 1-2-3; 95 stellingen voor een reformatie in veiligheid. Beter veiligheidsbeleid met resilience Veiligheidskundige in coronacrisis bij de NS-2.png

 

-----------------------------------------------

27-05-2021
Het alfabet van Frank Guldenmund

Aan de hand van de letters van het alfabet geeft een auteur op het NVVK Kennisportal zijn visie op veiligheid en alles wat daarmee samenhangt. Wordt dit misschien een traditie bij de NVVK?

Wij hopen in ieder geval dat dit alfabet inspireert, relativeert en amuseert. Deze eerste keer het alfabet van NVVK-Bestuurslid Frank Guldenmund. Het ABC van Frank 

 • Afdwalen – Wist u dat de meeste mensen gemiddeld 47 procent van hun tijd onbedoeld in gedachten met iets anders bezig zijn dan met wat zij op dat moment doen?
 • Bloempjes van Catharina – Dit is een heel mooie en waarschijnlijk herkenbare metafoor. Het verhaal gaat dat Catharina de Grote een soldaat postte bij een bloem in haar tuin, om deze te beschermen.
 • Consequentie – Gedrag heeft consequenties, maar er gaat ook iets aan vooraf.

Benieuwd naar het gehele Veiligheids-alfabet van Frank Guldenmund? Het artikel is te lezen via het NVVK-Kennisportal, inloggen op het Kennisportal kan via MijnNVVK

 

-----------------------------------------------

21-05-2021
Vakkennisdag 15 juni 2021; van harte welkom! 

Vakkennisdag 15-06.pngOns vak als veiligheidskundige is zo breed dat elke veiligheidskundige wel eens ergens tegenaan loopt waar hij/zij op dat moment geen antwoord op heeft.

Via allerlei kanalen worden we geïnformeerd over onderwerpen die erg interessant zijn en goed om te weten. Maar wat als jij NU een vraag hebt?

Hoe vind je deze mensen binnen de vereniging (of daarbuiten) en hoe kom je met de juiste mensen in contact? Een vraag waarbij we jou nodig hebben om tot een goed antwoord te komen.

Op 15 juni organiseren wij een Vakkennisdag waarbij we op zoek gaan naar de antwoorden, mede aan de hand van een voorbeeld over keramische vezels. Saskia van Dijk RVK® was in staat om de juiste mensen binnen de vereniging te vinden en verteld over haar ervaringen.

Aanmelden kan via deze link.

 

-----------------------------------------------

19-05-2021
Oprichting Vakgroep Robotica

Op 11 mei is, na een aantal voorbereidende brainstormbijeenkomsten, de vakgroep Robotica opgericht.

Reden om een vakgroep Robotica op te richten is het feit dat het fenomeen Robotica zich volop binnen Nederland, de industrie, aan het ontwikkelen is, maar dat er (nog) weinig over bekend is. De Robotica-industrie ontwikkelt zich razendsnel terwijl onderwijs en het veiligheidskundig vakgebied achterblijft. Dat gaat met de oprichting van de vakgroep Robotica dus veranderen.

Klik hier voor meer informatie.

-----------------------------------------------

 

13-05-2021
Robot Magazine; Veiligheidskundigen starten vakgroep Robotica

De eerste brainstorm voor het opzetten van de nieuwe NVVK-vakgroep Robotica is achter de rug. We zijn nu iaan het polsen welke NVVK-leden interesse hebben om deel te nemen aan deze vakgroep.

De oprichting van de vakgroep is ook buiten de vereniging inmiddels nieuws. Robot Magazine heeft een artikel gepubliceerd en sprak met een van de initiatiefnemers Kees van der Blom. Het artikel is via deze link te lezen.

-----------------------------------------------

 

07-05-2021
Nieuwe artikelen Kennisportal

Wij hebben weer een aantal nieuwe artikelen toegevoegd op het Kennisportal, speciaal voor onze leden! Inloggen kan via MijnNVVK, alle nieuwe artikelen zijn via de homepage van het Kennisportal te benaderen. Veel leesplezier gewenst!

Drie nieuwe artikelen Kennisportal Veiligheidsfabel 1-2-3; 95 stellingen voor een reformatie in veiligheid. Beter veiligheidsbeleid met resilience Veiligheidskundige in coronacrisis bij de NS.png

-----------------------------------------------

 

06-05-2021
Kennisnieuwsbrief COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg

Het coronavirus (SARS-CoV-2, beter bekend onder de ziektebenaming COVID-19) roept veel vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de arboprofessionals die hen met raad en daad terzijde staan. Deze kennisnieuwsbrief geeft antwoord op veelgestelde vragen. Hiermee dragen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor arbeidsgerelateerde zorg bij aan optimale kennisdeling.

De nieuwste versie van de Kennisnieuwsbrief (publicatiedatum 05-05-2021) is via deze link te lezen. 

 

-----------------------------------------------

05-05-2021
SER-advies voor grenswaarde soja-allergenen

De SER-subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek (GSW) adviseert een grenswaarde van 4 milligram inhaleerbaar meelstof per m3 lucht als gemiddelde concentratie in de lucht over een achturige werkdag (4 mg/m3 TGG-8uur). Dit heeft de commissie in een brief aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geschreven.

Meer informatie via deze link. 

 

-----------------------------------------------

29-04-2021
Brandende belangen - Zembla uitzending

De vuurzee in Grenfell Tower maakte in 2017 een einde aan het leven van 72 Londenaren. De woontoren was kort daarvoor gerenoveerd. Volgens Britse onderzoekers heeft de gebruikte gevelisolatie bijgedragen aan de brand. Isolatiefabrikanten beweren dat hun producten veilig zijn, maar blijken cruciale gegevens over de brandbaarheid te hebben gemanipuleerd of verzwegen.

Vergelijkbare materialen worden in Nederland op grote schaal gebruikt. En ook hier blijkt het ingewikkeld om informatie over de brandveiligheid van isolatieschuim te achterhalen. Zembla onderzoekt de brandende belangen van de isolatie-industrie.

De uitzending is via deze link terug te lezen.
Het wederhoor bij deze uitzending (Kingspan, NEN, Celotex) is hier terug te lezen.

Schermafbeelding 2021-05-11 om 11.41.15.png

 

-----------------------------------------------

 

20-04-2021

Het digitale magazine van het Avans Expertisecentrum Veiligheid

Via deze link is de nieuwste editie van het digitale magazine van het Avans Expertisecentrum Veiligheid te lezen. In deze editie onder meer een overzicht  van de verschillende projecten binnen het Expertisecentrum, waaronder de projecten 'Bibob' en 'Leernetwerk digitale buurtpreventie'. Daarnaast ook een overzicht van de verschillende geplande bijeenkomsten. 

 

-----------------------------------------------

 

12-04-2021
Voortgang Meerjarenprogramma RI&E

Eind maart heeft Wouter Koolmees, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Tweede Kamer per brief geinformeerd over de voortgang van het Meerjarenprogramma RI&E.  Via deze voortgangsrapportage wordt voldaan aan de toezegging uit januari 2020 om de Kamer jaarlijks te informeren over de voortgang van de uitvoering van het Meerjarenprogramma RI&E. 

Lees meer

 

-----------------------------------------------

 

09-04-2021
Resilience kun je stimuleren - Verslag Vakkennisdag

Medewerkers die al maanden en maanden thuis moeten werken en stilletjes vereenzamen. Collega's die hun kinderen moeten helpen bij het volgen van online lessen, en ondertussen ook nog eens het werk moeten afkrijgen. Al deze mensen krijgen te maken met stress, en dus zijn ze aangewezen op hun resilience.

En die stond centraal tijdens de Vakkennisdag ‘Resilience in de huidige corona-samenleving’ van de NVVK. Wat is het verschil tussen waardering en erkenning? Het was een vraag die Tine Daeseleire, oprichter van The Human Link, tijdens de Vakkennisdag voorlegde aan haar publiek.

Lees het gehele verslag op Arbo Online

De gehele Vakkennisdag is ook terug te kijken via ons YouTube kanaal;

 

-----------------------------------------------

 

07-04-2021
Veiligheidskundigen moeten beter leren schaken!
Artikel NVVK Online Congres Arbo Online.

Veiligheidsmanagement is net schaken. Als veiligheidskundig expert moet je weten hoe je het spel speelt. Je ‘tegenstander’ kennen en anticiperen op zijn zetten. Dat is het spel van factoren dat bepaalt of een risico beheerst wordt of ontaardt in een ongeluk of ramp.

Het gehele verslag van het NVVK Online congres lees je op Arbo Online.

shutterstock_1837450510-1-schaken.jpg

 

-----------------------------------------------

02-04-2021
Hoe hebben veiligheidskundigen 2020 beleefd?

De Veiligheidskundige heeft een jaarboek 2020 uitgegeven. In meerdere artikelen blikken experts, betrokken bij de Veiligheidskunde, terug op dit jaar en de gevolgen voor het vak. Maar uiteraard wordt er ook vooruit gekeken.

Lees hier 2 van de bijdrages van de NVVK. 

 

-----------------------------------------------

29-03-2021
Beroeps- en opleidingsprofiel Integrale Veiligheidskunde 2020

Schermafbeelding 2021-03-29 om 12.31.15.pngIn gezamenlijkheid hebben zes hogescholen een nieuw beroepsprofiel ontwikkeld en hebben daar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van integrale veiligheid en onderwijs zoveel mogelijk in meegenomen. Het is nu voor de derde keer in haar kort bestaan dat er bij de opleiding IVK een nieuw beroeps- en opleidingsprofiel is ontwikkeld.

Het nieuwe profiel is via deze link te downloaden.

-----------------------------------------------

 

26-03-2021
Nieuwe vakgroep Robotica

De eerste brainstorm voor het opzetten van de nieuwe vakgroep Robotica is achter de rug. Nu is het tijd voor de volgende fase; polsen welke NVVK-leden interesse hebben om deel te nemen aan deze vakgroep.

(voorlopige) Doelstelling van de vakgroep;

 • Zoeken naar informatie en het delen daarvan
 • Publiceren van artikelen
 • Webinars organiseren
 • Life evenementen organiseren (lezingen)
 • Bedrijfsbezoeken organiseren
 • Incidenten opzoeken en bespreken (door de vakgroep)
 • Publicaties in de NVVK info verzorgen (door de vakgroep)
 • Deelname aan het platform Robotica en Arbeidsveiligheid (samenwerkingsverband van NVVK; TNO; SZW; iTanks; Hi-Tech NL; NEN)

De brainstormgroep wordt nu bemenst door Saskia van Dijk, Vincent Meier, Coen van Gulijk, Erwin de Graaf en Kees van der Blom. 

NVVK-lid en lijkt het je interessant om een bijdrage te leveren aan deze nieuwe vakgroep? Aanmelden kan door een mail te sturen naar Kees van der Blom via kees.vanderblom@veiligheidskunde.nl

-----------------------------------------------

25-03-2021 

Chirurgische maskers of FFP2-mondmaskers. Welke moeten moet u kiezen?

Sommige werkgevers stellen louter type IIR-maskers beschikbaar om werknemers te beschermen tegen covid-19. Dat is in strijd met de Arbowet als directe blootstelling kan plaatsvinden, zoals in de zorg voor covid-patiënten. Dat zegt de vakgroep Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) in een artikel op Arbo-Online. De arbeidshygiënisten zijn het daar niet helemaal mee eens.

Je leest het artikel via deze link. 

 

-----------------------------------------------

 

15-03-2021
NVVK Online Congres; Wie neemt er deel aan het forum?

Komende donderdag is het zover en staat het eerste online Congres van de NVVK gepland! Heb jij je nog niet aangemeld? Let op; dit kan tot donderdag 10.00 uur via deze link. In voorbereiding op het congres stellen wij ook graag de 6 deelnemers aan het plenaire forum voor. Zij gaan op 18 maart in gesprek met Karlijn Meinders. 

12.png11.png

Presentaties-4.png

 

 

-----------------------------------------------

11-03-2021
Opnamen Vakkennisdag ‘Resilience in de huidige corona-samenleving’ beschikbaar

26 februari heeft de Vakkennisdag ‘Resilience in de huidige corona-samenleving’ plaatsgevonden.  Met bijna 100 actieve deelnemers was het een geslaagde bijeenkomst.  Via ons YouTube Kanaal kunt u vanaf nu de opname van de Vakkennisdag bekijken. U kunt daarbij kiezen voor het bekijken van de gehele dag of de verschillende programmaonderdelen.

Lees meer

-----------------------------------------------

09-03-2021
Voorbereidingen NVVK Online congres - Veiligheid is (g)een spelletje

De voorbereidingen voor het Online Congres volgende week zijn in volle gang! Benieuwd wat hier precies gebeurt? Meld je dan snel aan voor het congres op 18 maart. Meer info; https://lnkd.in/gd8pC5U

 

Kopie van Presentaties-2.png

 

-----------------------------------------------

02-03-2021
Themabijeenkomst Arbeidsdiscriminatie en PSA

Op 25 maart organiseren de NVvA, BA&O en NVVK een themabijeenkomst over arbeidsmarktdiscriminatie en psychosociale arbeidsbelasting (intern ongewenst gedrag). Aanleiding hiervoor is onder andere het project over deze thematiek die de Inspectie SZW is gestart. Gebleken is dat onder kerndeskundigen, die onder andere de RI&E op dit onderwerp toetsen, mogelijk onvoldoende kennis aanwezig is over de inhoud en omvang van deze problematiek in organisaties waar zij voor werken.

In een aantal gevallen is sprake van een blinde vlek of wordt het onderwerp exclusief bij de arbeid- en organisatiedeskundigen ondergebracht. En hoewel zij bij uitstek degene zijn die het thema op de agenda zetten, worden in de praktijk ook arbeidshygiënisten, veiligheidskundigen en met name bedrijfsartsen geconfronteerd met de oorzaken en effecten ervan. Voldoende reden om een brede bijeenkomst over dit thema te houden met belangrijke bijdragen vanuit ISZW.

Meer informatie en aanmelden.

 

 
Archief