Covid-19 en de NVVK

De impact van COVID-19 op onze samenleving is groot. Ook op ons vak heeft COVID-19 grote impact. Wij krijgen daar vragen over binnen van leden. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie over de ontwikkelingen rond COVID-19 voor de samenleving en specifiek voor de veiligheidskundigen en risocoprofessionals.

Het NVVK-hoofdbestuur heeft besloten om alle activiteiten tot nader geen doorgang te laten vinden en gezien de onzekere tijden ook niets te plannen. Dit als preventiemaatregel om het besmettingsgevaar en daarmee verspreiding van het COVID-19 virus zoveel mogelijk te voorkomen. 

COVID-19 Updates

Met enige regelmaat publiceert de NVVK in deze periode over het COVID-19 virus en de gevolgen voor de Veiligheidskundige en voor de vereniging. Op deze pagina verzamelen wij de meest recent gepubliceerde berichten. 

 • 21-01-2021
  Verplaatsing Vakkennisdag naar 26 februari 

  Vandaag heeft het NVVK-bestuur besloten om de Vakkennisdag van 29 januari te verplaatsen naar vrijdag 26 februari. Vanwege de door de Rijksoverheid nieuwe aangekondigde maatregelen voor de bestrijding van COVID-19 achten wij het niet wenselijk om samen te komen voor het verzorgen van deze live-uitzending.

  Lees meer over de Vakkennisdag

   

 • 18-11-2020
  Herziening NEN publicatie niet-medische mondmaskers

  Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) heeft op 9 november jl., een herziening uitgebracht van de NEN-spec 1 voor niet-medische mond-neus maskers. De NEN-spec 1 bestaat nu uit twee delen namelijk een deel voor de gebruiker en een deel voor de fabrikant. Deel 1 laat overzichtelijk zien waar consumenten (gebruikers) rekening mee moet houden bij aankoop, gebruik en onderhoud van een mondkapje voor publiek gebruik. Deel 2 bevat eisen voor fabrikanten en importeurs. De documenten zijn gratis verkrijgbaar via de website van NEN en voor leden van de NVVK ook via deze website. Lees meer. 

 • 12-11-2020
  Nieuwe editie Kennisnieuwsbrief Covid-19

  Het coronavirus (SARS-CoV-2, beter bekend onder de ziektebenaming COVID-19) roept veel vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de arboprofessionals die hen met raad en daad terzijde staan. Deze kennisnieuwsbrief geeft antwoord op veelgestelde vragen. Hiermee dragen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor arbeidsgerelateerde zorg bij aan optimale kennisdeling. Op 12 november is de nieuwste editie van de nieuwsbrief gepubliceerd. Je kunt de kennisnieuwsbrief via deze link lezen. 
 • 13-10-2020
  PE-punten behalen in Corona tijd

  Het secretariaatsbureau krijgt regelmatig vragen over het behalen van PE‑punten in coronatijd en de registratie van PE-punten die met webinars, online seminars of livestreams te verkrijgen zijn.

  Het Reglement Permanente Educatie RRP voorzag niet in registratie van deelname aan online evenementen. Inmiddels heeft het Platformbestuur hier invulling aan gegeven en met deze nieuwsbrief informeren we jullie over de mogelijkheden.
  Lees meer

 • 02-10-2020
  Update Corona maatregelen

   

  Tijdens de persconferentie van de minister-president en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn eerder deze week nieuwe, aangescherpte maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen met als doel verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In lijn met deze maatregelen en met het oog op de gezondheid van onze leden, ziet het NVVK-hoofdbestuur zich daarom opnieuw genoodzaakt om alle geplande evenementen tot nader order te annuleren.
  Lees meer

 • 29-09-2020
  Safety&Health@Work en Landelijk Arbo Congres 2020 geannuleerd

  De organisatie van het Landelijk Arbo Congres (1 oktober) heeft moeten besluiten om het congres dit jaar geen doorgang te laten vinden. Het zelfde besluit is genomen door de organisatie van de Safety&Health@Work (30 september en 1 oktober) vakbeurs. 

  De verregaande maatregelen die op maandag 28 september door de overheid bekend gemaakt zijn, in combinatie met veelvuldig contact met de diverse stakeholders van beide beurzen, hebben tot dit besluit geleid. 

  Lees meer op de website van Safety&Health@Work en het Landelijk Arbo Congres 2020

   

 • 20-09-2020
  Thuiswerken in Coronatijd.
  Deze dagen werken veel mensen thuis door het coronavirus. Helaas is de instelbaarheid van de keukentafel of het bureau op zolder vaak niet van dezelfde kwaliteit als op de kantoorwerkplek. Het is dus behelpen, zeker met kinderen op de achtergrond. Hoe kunt u toch zo gezond mogelijk thuis werken? Magazine Arbo, VakMediaNet en TNO publiceerden een infographic over gezond thuis werken. De infographic is hier te bekijken. 

   

 • 30-07-2020
  NVVK commissie Wet- en regelgeving: ‘RIE aanpassen vanwege Covid-19’
  Risico-inventarisatie en evaluaties (RIE) en plannen van aanpak (PvA) voldoen niet meer aan de algemene doelstelling van de Arbeidsomstandighedenwet namelijk: tegengaan van de nadelige invloed van arbeid op de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Oorzaak is de uitbraak van Covid-19. Om wel aan deze doelstelling van de Arbowet te voldoen moeten RIE en PvA worden aangepast. De NVVK commissie Wet- en Regelgeving zet onder leiding van Rob van Houten de noodzakelijke maatregelen op een rijtje.

  Dit artikel is te lezen op het Kennisportal van de NVVK in de map arbeidsveiligheid. Login op Mijn NVVK om naar het kennisportal te gaan. 

 • 21-07-2020
  Verslag webinar op Kennisportal
  Op het Kennisportal is een verslag gepubliceerd over het webinar van 23 juni. Het artikel is terug te vinden in de categorie "Arbeidsveiligheid". Log in op Mijn NVVK om naar het Kennisportal te gaan...

 • 20-07-2020
  Q&A Webinar 
  “Van Schijnveiligheid naar veiligheid. Wanneer is welk mondmasker geschikt?”

  Tijdens het webinar op 23 juni, over mondkapjes, zijn er veel vragen gesteld. De sprekers hebben na afloop de tijd genomen om de gestelde vragen die tijdens het webinar niet beantwoord konden worden, alsnog te beantwoorden. De vragen en de antwoorden zijn op deze pagina terug te lezen.

 • 06-07-2020
  Kennisnieuwsbrief: COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg - editie juli gepubliceerd

  De vijfde editie van de Kennisnieuwsbrief: COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg is gepubliceerd. U kunt deze via deze website terug lezen.

  De samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor arbeidsgerelateerde zorg zijn benieuwd naar lezerservaringen. Je bent van harte uitgenodigd om via corona@beroepsziekten.nl te reageren op deze twee vragen:

  • Wat vind je van de Kennisnieuwsbrief COVID-19, draagt hij bij aan de arbeidsgerelateerde zorg en advisering die je levert?
  • Wat zou je de komende periode graag in de kennisnieuwsbrief behandeld zien? Uiteraard zijn ook andere reacties van harte welkom. Dank alvast!


 • 02-07-2020
  Update afschalen maatregelen
  Nu we de ergste periode rondom Corona achter ons gelaten lijken te hebben durven we weer voorzichtig vooruit te kijken. Voorzichtig, omdat de toekomst rondom Corona nog steeds onzeker is; komt er een tweede golf en wat gaan we in de naderde vakantie doen? Ook de vraag of we er verstandig aan doen om weer bijeenkomsten, privé of zakelijk, te gaan bezoeken is een vraag die velen bezighoudt. Zo ook het hoofdbestuur (HB). Lees hier verder. 

 • 29-06-2020
  Opname webinar “Van Schijnveiligheid naar veiligheid. Wanneer is welk mondmasker geschikt?”
  Vorige week organiseerde de NVVK voor het eerst in haar geschiedenis een online bijeenkomst voor haar leden. Meer dan 100 leden namen deel aan het webinar “Van Schijnveiligheid naar veiligheid. Wanneer is welk mondmasker geschikt?”. Het webinar is nu hier op de website terug te kijken.
  Klik hier om het webinar te bekijken. 
 • 05-06-2020
  De NVVK organiseert op 23 juni a.s. van 20.00 tot 21.30 uur, voor het eerst in haar bestaan een onlinebijeenkomst speciaal voor haar leden! Tijdens dit webinar zal het correcte en veilige gebruik van mondkapjes centraal staan. Verschillende interessante sprekers komen aan bod en informeren u over de laatste stand van zaken rondom het gebruik van mondkapjes. 

  Uiteraard is er tijdens dit webinar ook ruimte om vragen te stellen aan de experts. Wie deze experts zijn maken wij op korte termijn bekend. Om deel te nemen dient u zich te registreren. Bent u niet in staat om op het aangegeven tijdstip deel te nemen? Het webinar wordt opgenomen en deze opname wordt gedeeld met de leden.

  Na aanmelding ontvangt u voorafgaand aan de online bijeenkomst een link voor deelname.  Klik HIER om direct aan te melden. Deelname is gratis voor leden.

 • 26-05-2020
  NEN publiceert i.s.m. NVVK Vakgroep PBM aanbevelingen voor niet-medische mondkapjes (incl. bijlage 1 en bijlage 2). NEN heeft een document met aanbevelingen gepubliceerd, een NEN-spec, voor niet-medische mondkapjes. Wat is het ontwerp? Welk materiaal is geschikt en hoe maak je zelf een mondkapje? Hoe gebruik je het? Hoe kan het mondkapje worden gereinigd? Of hoe verpak je als fabrikant het mondkapje en welke informatie moet dan worden meegeleverd met het product? Het document is voor een belangrijk deel mede tot stand gekomen dankzij de inbreng van de NVVK Vakgroep PBM die met Modent en RIVM in het taskforce team zaten. 

 • 19-05-2020
  Je wilt niemand besmetten en wilt ook zelf niet besmet raken. Draag je dan een mondkapje of een ander gezichtsmasker? En onder welke omstandigheden is welk masker veilig? Jos Putman en Steven van der Minne, beiden Hoger Veiligheidskundige, schreven een WhitePaper over Maskers, mythen en methoden.

 • 11-05-2020
  De derde editie van de Kennisnieuwsbrief Arboprofessionals is vandaag gepubliceerd. Maandelijks verschijnt er een speciale editie van Arbo-Inf@ct met 12 vragen en antwoorden voor arboprofessionals over COVID-19 en bedrijfsgezondheidsbeleid ten behoeve van alle arbo-professionals. U vindt een overzicht van alle verschenen edities op deze Covid-19 pagina. 
Nieuwsarchief

Algemene adviezen

Wij adviseren u te allen tijde om de adviezen van het RIVM te volgen en de maatregelen van ons kabinet te respecteren in de aanpak van het virus; thuis en tijdens uw werk.

 

Media & publicaties

 

White papers

 

Kennisnieuwsbrief: COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg

Maandelijks verschijnt er een speciale editie van Arbo-Inf@ct met vragen en antwoorden voor arboprofessionals over COVID-19 en bedrijfsgezondheidsbeleid ten behoeve van alle arbo-professionals.

Het Coronavirus roept veel vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de arboprofessionals die hen met raad en daad terzijde staan. Deze kennisnieuwsbrief geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Hiermee dragen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor bedrijfsgezondheidszorg bij aan optimale kennisdeling.

Worstel jij als arboprofessional met een vraagstuk dat niet in deze lijst staat? Of ken je juist een waardevolle bron van kennis of informatie? Stuur dan een mail naar corona@beroepsziekten.nl.

Bereikbaarheid secretariaat i.v.m. COVID-19

De medewerkers van het secretariaat werken vanuit huis, hierdoor is het secretariaat tot de eerder genoemde datum telefonisch minder goed bereikbaar.

We verzoeken u bij voorkeur via e-mail of via het formulier op de website contact op te nemen.