Covid-19 en de NVVK

De impact van COVID-19 op onze samenleving is groot. Ook op ons vak heeft COVID-19 grote impact. Wij krijgen daar vragen over binnen van leden. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie over de ontwikkelingen rond COVID-19 voor de samenleving en specifiek voor de veiligheidskundigen en risocoprofessionals.

COVID-19 Updates

Met enige regelmaat publiceert de NVVK in deze periode over het COVID-19 virus en de gevolgen voor de Veiligheidskundige en voor de vereniging. Op deze pagina verzamelen wij de meest recent gepubliceerde berichten. 

 • 08-08-2022
  Kennisnieuwsbrief COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg

  Het coronavirus (SARS-CoV-2, beter bekend onder de ziektebenaming COVID-19) roept veel vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de arboprofessionals die hen met raad en daad terzijde staan. Deze kennisnieuwsbrief geeft antwoord op veelgestelde vragen. Hiermee dragen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor arbeidsgerelateerde zorg bij aan optimale kennisdeling.

  De nieuwste versie van de Kennisnieuwsbrief (publicatiedatum 29-07-2022) is via deze link te lezen. 

 • 07-05-2021
  Chirurgische maskers of FFP2-mondmaskers. Welke moeten moet we kiezen? - Nieuw artikel Kennisportal

  Sommige werkgevers stellen louter type IIR-maskers beschikbaar om werknemers te beschermen tegen Covid-19. Dat is in strijd met de Arbowet als directe blootstelling kan plaatsvinden, zoals in de zorg voor Covid-patiënten. Dat zegt de vakgroep Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) van de NVVK. De arbeidshygiënisten zijn het daar niet helemaal mee eens.

  Dit nieuwe artikel is voor leden van de NVVK exclusief beschikbaar op het Kennisportal. Inloggen kan via MijnNVVK. De link naar het artikel is terug te vinden op de homepage van het Kennisportal.

 • 06-05-2021
  Kennisnieuwsbrief COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg

  Het coronavirus (SARS-CoV-2, beter bekend onder de ziektebenaming COVID-19) roept veel vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de arboprofessionals die hen met raad en daad terzijde staan. Deze kennisnieuwsbrief geeft antwoord op veelgestelde vragen. Hiermee dragen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor arbeidsgerelateerde zorg bij aan optimale kennisdeling.

  De nieuwste versie van de Kennisnieuwsbrief (publicatiedatum 05-05-2021) is via deze link te lezen. 

 • 21-01-2021
  Verplaatsing Vakkennisdag naar 26 februari 

  Vandaag heeft het NVVK-bestuur besloten om de Vakkennisdag van 29 januari te verplaatsen naar vrijdag 26 februari. Vanwege de door de Rijksoverheid nieuwe aangekondigde maatregelen voor de bestrijding van COVID-19 achten wij het niet wenselijk om samen te komen voor het verzorgen van deze live-uitzending.

  Lees meer over de Vakkennisdag

   

 • 18-11-2020
  Herziening NEN publicatie niet-medische mondmaskers

  Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) heeft op 9 november jl., een herziening uitgebracht van de NEN-spec 1 voor niet-medische mond-neus maskers. De NEN-spec 1 bestaat nu uit twee delen namelijk een deel voor de gebruiker en een deel voor de fabrikant. Deel 1 laat overzichtelijk zien waar consumenten (gebruikers) rekening mee moet houden bij aankoop, gebruik en onderhoud van een mondkapje voor publiek gebruik. Deel 2 bevat eisen voor fabrikanten en importeurs. De documenten zijn gratis verkrijgbaar via de website van NEN en voor leden van de NVVK ook via deze website. Lees meer. 

 • 12-11-2020
  Nieuwe editie Kennisnieuwsbrief Covid-19

  Het coronavirus (SARS-CoV-2, beter bekend onder de ziektebenaming COVID-19) roept veel vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de arboprofessionals die hen met raad en daad terzijde staan. Deze kennisnieuwsbrief geeft antwoord op veelgestelde vragen. Hiermee dragen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor arbeidsgerelateerde zorg bij aan optimale kennisdeling. Op 12 november is de nieuwste editie van de nieuwsbrief gepubliceerd. Je kunt de kennisnieuwsbrief via deze link lezen. 
 • 13-10-2020
  PE-punten behalen in Corona tijd

  Het secretariaatsbureau krijgt regelmatig vragen over het behalen van PE‑punten in coronatijd en de registratie van PE-punten die met webinars, online seminars of livestreams te verkrijgen zijn.

  Het Reglement Permanente Educatie RRP voorzag niet in registratie van deelname aan online evenementen. Inmiddels heeft het Platformbestuur hier invulling aan gegeven en met deze nieuwsbrief informeren we jullie over de mogelijkheden.
  Lees meer

 • 02-10-2020
  Update Corona maatregelen

   

  Tijdens de persconferentie van de minister-president en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn eerder deze week nieuwe, aangescherpte maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen met als doel verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In lijn met deze maatregelen en met het oog op de gezondheid van onze leden, ziet het NVVK-hoofdbestuur zich daarom opnieuw genoodzaakt om alle geplande evenementen tot nader order te annuleren.
  Lees meer

 • 29-09-2020
  Safety&Health@Work en Landelijk Arbo Congres 2020 geannuleerd

  De organisatie van het Landelijk Arbo Congres (1 oktober) heeft moeten besluiten om het congres dit jaar geen doorgang te laten vinden. Het zelfde besluit is genomen door de organisatie van de Safety&Health@Work (30 september en 1 oktober) vakbeurs. 

  De verregaande maatregelen die op maandag 28 september door de overheid bekend gemaakt zijn, in combinatie met veelvuldig contact met de diverse stakeholders van beide beurzen, hebben tot dit besluit geleid. 

  Lees meer op de website van Safety&Health@Work en het Landelijk Arbo Congres 2020

   

 • 20-09-2020
  Thuiswerken in Coronatijd.
  Deze dagen werken veel mensen thuis door het coronavirus. Helaas is de instelbaarheid van de keukentafel of het bureau op zolder vaak niet van dezelfde kwaliteit als op de kantoorwerkplek. Het is dus behelpen, zeker met kinderen op de achtergrond. Hoe kunt u toch zo gezond mogelijk thuis werken? Magazine Arbo, VakMediaNet en TNO publiceerden een infographic over gezond thuis werken. De infographic is hier te bekijken. 
Nieuwsarchief

Algemene adviezen

Wij adviseren u te allen tijde om de adviezen van het RIVM te volgen en de maatregelen van ons kabinet te respecteren in de aanpak van het virus; thuis en tijdens uw werk.

 

Media & publicaties

 

White papers

 

Kennisnieuwsbrief: COVID-19 en arbeidsgerelateerde zorg

Maandelijks verschijnt er een speciale editie van Arbo-Inf@ct met vragen en antwoorden voor arboprofessionals over COVID-19 en bedrijfsgezondheidsbeleid ten behoeve van alle arbo-professionals.

Het Coronavirus roept veel vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de arboprofessionals die hen met raad en daad terzijde staan. Deze kennisnieuwsbrief geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Hiermee dragen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor bedrijfsgezondheidszorg bij aan optimale kennisdeling.

Worstel jij als arboprofessional met een vraagstuk dat niet in deze lijst staat? Of ken je juist een waardevolle bron van kennis of informatie? Stuur dan een mail naar corona@beroepsziekten.nl.