Veerkracht en zelfzorg in tijden van Corona

Vakkennisdag 29 januari 2021 Resilience en Covid-19

Op 29 januari organiseert de NVVK wederom een Vakkennisdag waarbij Resilience tijdens de COVID-19 crisis centraal staat. Een van de sprekers deze dag is Tine Daeseleire. Tine is Master in de Klinische psychologie, gedragstherapeute, supervisor van VVGT en externe docent aan KULeuven, VUB en Ugent. Ze is zaakvoerder van The Human Link, een organisatie ter bevordering van psychisch welzijn. Ze is gespecialiseerd in stress, voorkomen van burn-out, angst en trauma. Ze is vertegenwoordiger van België in Europa in EABCT en ondervoorzitter van VVGT, oprichter van 2jarige interuniversitaire opleiding ‘Eerstelijns Psychologische Zorg’.

Wij vroegen Tine vooruit te blikken op haar bijdrage aan de komende Vakkennisdag. 

1516265700088

De Coronacrisis houdt nog steeds aan en het is nog niet gedaan. Daarnaast is er de realiteit van de beperkingen door de maatregelen en dat organisaties sterk onderhevig zijn aan veranderingen. Mensen dienen continu te schakelen. Dit maakt het van ontegensprekelijk belang dat medewerkers PREVENTIEF tools krijgen aangereikt om constructief met hun eigen psycho-mentaal welbevinden of veerkracht aan de slag te gaan. We merken dat de motivatie om met bepaalde tips aan de slag te gaan vergroot naarmate mensen meer inzicht krijgen in bepaalde psychische processen en weten welke evidentie er is vanuit wetenschappelijk onderzoek.

VERHOGEN van VEERKACHT en OMGAAN MET STRESS in tijden van corona: Stress ontstaat door een onevenwicht tussen datgene waar mensen energie van krijgen en datgene wat energie vraagt. Mensen zoeken telkens opnieuw naar een evenwicht dat voor hen werkt. Doordat de realiteit verandert, kan het evenwicht dat medewerkers voor zichzelf hadden opgebouwd terug zoek geraken tijdens deze Corona crisis. Leuke zaken vallen weg (bijv. contact collega’s, …), lastige zaken komen erbij. Zo merken we dat er tijdens deze Corona tijden een verhoogde last is gekomen: overuren, inbreuk op hun werkprivé balans, merken dat het moeilijker wordt om de grens te bewaken als we thuiswerken, wegvallen van erkenning, sociaal contact, …. Ook de duur van de crisis weegt en we dienen ons telkens aan nieuwe maatregelen aan te passen. Daarom is het belangrijk om vooral in te zetten op zaken die op dit moment de veerkracht kunnen verhogen zoals inzetten op connectie, een gezamenlijk doel, billijkheid, recuperatie, begrip voor elkaars verschillen….

De lezing tijdens de Vakkennisdag dient ook om de veiligheidsdeskundigen te versterken. Tijdens het webinar is er zowel ruimte om stil te staan hoe het met hen gaat, hoe ze de afgelopen maanden hebben ervaren als bij wat hebben ze nodig als practische tools om in hun eigen organisatie ermee aan de slag te gaan. 

Aanmelden Vakkennisdag