Herziening NEN publicatie niet-medische mondmaskers

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) heeft op 9 november jl., een herziening uitgebracht van de NEN-spec 1 voor niet-medische mond-neus maskers. De NEN-spec 1 bestaat nu uit twee delen namelijk een deel voor de gebruiker en een deel voor de fabrikant. Deel 1 laat overzichtelijk zien waar consumenten (gebruikers) rekening mee moet houden bij aankoop, gebruik en onderhoud van een mondkapje voor publiek gebruik. Deel 2 bevat eisen voor fabrikanten en importeurs. De documenten zijn gratis verkrijgbaar via de website van NEN.

kate-trifo-6Ps0pMoln_A-unsplash

De mondkapjes voor publiek gebruik zijn bedoeld om de overdracht van mogelijk besmette druppels met het Coronavirus (SARS-CoV-2) uit mond en/of neus van de drager naar de omgeving toe te verminderen. De maskers voor publiek gebruik geven dus géén bescherming voor de drager van het masker, maar beperken de besmetting naar de omgeving. De functionaliteit van het publieksmasker is hierbij o.m. sterk afhankelijk van de kwaliteit van het masker en de wijze waarop het gebruikt wordt.

Materialen, pasvorm en draagcomfort

Een belangrijke verbetering van de NEN spec ten opzichte van de 1ste versie die in juni jl., werd gepubliceerd is dat er nu eisen in staan vermeld voor o.m. de filtratie-efficiëntie en de ademweerstand van het masker. Verder staan er eisen in voor de te gebruiken materialen, pasvorm en draagcomfort. De publicatie beschrijft bijvoorbeeld:

  • Eigenschappen van de mondkapjes voor een goede pasvorm en draagcomfort.
  • Hoeveelheid vochtdeeltjes uit de mond en neus die het masker tegen moet houden.
  • De maximale ademweerstand waarbij je nog goed kunt ademen.
  • Giftige stoffen die niet in het mondkapje mogen zitten. 
  • De instructies die op de verpakking moeten staan.

Verder bevat de publicatie een drietal bijlagen, waarbij bijlage 1 een overzicht geeft van de verschillend soorten maskers, bijlage 2 nader ingaat over het gebruik van het mondkapje voor publiek gebruik in relatie tot de arbowet en de mogelijkheid van een draagplicht voor o.m. het OV en publieke binnenruimten via een ministeriele regeling. Bijlage 3 gaat nader in over het gebruik van het gelaatsscherm (faceshield).

De twee delen van NEN-spec 1 zijn opgesteld in een NEN-werkgroep met daarin deskundigen met verschillende achtergronden: het laboratorium ProQares (een spin - out bedrijf van TNO), textielbranche-organisatie Modint, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK), met name vanuit de NVVK Vakgroep PBM. Daarnaast heeft een brede review-groep input kunnen geven. Deze groep bestaat uit fabrikanten, medici, wetenschappers, importeurs en certificatie instellingen. De herziening van NEN-spec 1 is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Keurmerk in ontwikkeling

Als een consument een mondkapje koopt dat is gemaakt volgens NEN-spec 1, deel 2, dan voldoet het mondkapje aan de gestelde eisen. Om te toetsen of dat ook echt zo is, is NEN een keurmerk aan het ontwikkelen. Naar verwachting is dat in december 2020 gereed. Begin volgend jaar kunnen de eerste mondkapjes met dit keurmerk beschikbaar zijn.

Voor nadere informatie kan contact opgenomen worden met Jos Putman,

Download

 

Schermafbeelding 2020-11-18 om 10.47.51.png Schermafbeelding 2020-11-18 om 10.47.01.png

MONDKAPJES VOOR PUBLIEK GEBRUIK - DEEL 1

Aanbevelingen voor ontwerp, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19

MONDKAPJES VOOR PUBLIEK GEBRUIK - DEEL 2

Eisen voor fabrikanten en importeurs in het kader van COVID-19

DOWNLOAD DOWNLOAD

 

 

Terug naar actueel