Veranderingen rond het gebruik van mondkapjes en FFP2 maskers die niet voldoen aan de normen

Sinds 14 januari van dit jaar zijn er veranderingen in het advies over het gebruik van mondkapjes. Voor Arbo-Online bekeek Jos Putman wat het OMT adviseert en zet op een rij wat dit betekent voor de praktijk. Ook onderzocht hij met de vakgroep PBM van de NVVK of de juiste FFP2 maskers verkrijgbaar zijn. Wat blijkt? Veel FFP2 maskers voldoen niet aan de normen.

Op 14 januari van dit jaar nam het kabinet een advies over van het OMT over mondkapjes. Dat advies luidt: gebruik uitsluitend nog medische (chirurgische) mondneusmaskers van minimaal het type II.

dennis-rochel-YxS34Z9RM2U-unsplash.jpgDraag geen stoffen maskers

Het gebruik van de zogenaamde ‘maskers voor publiek gebruik’ zoals de stoffen maskers, raadt het OMT af. Ook is de draagplicht voor maskers uitgebreid naar situaties waarbij veel mensen aanwezig zijn. Denk aan drukke winkelstraten en markten. Maar het advies geldt ook voor situaties waarbij de 1.5 meter niet te waarborgen is. Dat kan dus ook op de werkplek zijn.

Dit zijn belangrijkste wijzigingen

  • In alle drukke publieke binnenruimtes waar meerdere mensen van verschillende huishoudens bijeen zijn, moet iedereen vanaf 13 jaar een medisch mondneusmasker dragen. Ongeacht of er afstand kan worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan, drukke winkelstraten, tijdens sportevenementen, tijdens demonstraties en op drukke markten.
  • Het dragen van (stoffen) maskers wordt afgeraden.

Het gehele artikel is via deze link te lezen op Arbo-Online.nl

Terug naar Actueel

Lees ook