Henk de Raadt’s veiligheidsalfabet

In een veiligheidsalfabet geeft een auteur zijn visie op veiligheid en alles wat daarmee samenhangt. Dit keer worden de letters ingevuld door Henk de Raadt. Dit artikel is exclusief voor NVVK-Leden te lezen op het Kennisportal en terug te vinden in de lijst 'Onlangs toegevoegd'.

sergi-kabrera-2xU7rYxsTiM-unsplash.jpg

Henk de Raadt werkte in diverse functies bij de Nederlandse Spoorwegen. Ongeveer de helft hiervan was hij werkzaam binnen veiligheid. Het meest recent als veiligheidsonderzoeker voor ProRail. Inmiddels is hij met pensioen. Hij is ook een van de oprichters van de vakgroep Railveiligheid.

Alvast een sneak preview van het veiligheidsalfabet.

A

Arbowet – Arbowet met regels die soms logisch zijn en dus niet gesteld zouden moeten zijn, en soms overdreven. Veiligheid gebeurt niet omdat het in regels staat, maar door verstandige mensen. Waar aandacht is, zijn regels overbodig.

B

Bedrijfskunde – Bedrijfskunde zou zich meer mogen aantrekken van wat nodig is voor een verantwoord proces en product. Bij goed bedrijfsbeleid is veiligheid en gezondheid onderdeel van de bedrijfsprocessen en vormen de generieke voorwaarde voor het bestaan van het bedrijf.

C

Cultuur – Cultuur is overal waar mensen samen zijn, werkend of niet werkend. Als veiligheid een ‘sub’cultuur is, is het grondig mis omdat veiligheid en gezondheid in elke cultuur vanzelfsprekend zijn. Niemand wenst immers gezondheidsschade door directe of langjarige effecten van de cultuur.

 

Leden van de NVVK kunnen inloggen op MijnNVVK om dit artikel te lezen. Het artikel is ook te lezen via de NVVK-App. Geen lid van de NVVK? Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap.

Klik hier voor MijnNVVK